Τεχνητή νοημοσύνη της Google βάζει τα γυαλιά στους ακτινολόγους - Free Sunday
Τεχνητή νοημοσύνη της Google βάζει τα γυαλιά στους ακτινολόγους
Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων της μαστογραφίας είναι συχνά δύσκολη υπόθεση

Τεχνητή νοημοσύνη της Google βάζει τα γυαλιά στους ακτινολόγους

Οι ακτινολόγοι μπορεί να έχουν λόγο να ανησυχούν ότι θα χάσουν τις δουλειές τους: σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από την Google Health σε συνεργασία με βρετανικά ιδρύματα αποδεικνύεται καλύτερο στην ανάλυση μαστογραφιών και τον εντοπισμό καρκινικών όγκων.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα αναφέρει στην έγκριτη επιθεώρηση Nature ότι η τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το σύστημα που εφαρμόζεται σήμερα στη Βρετανία, στο οποίο κάθε μαστογραφία πρέπει να εξετάζεται από δύο ακτινολόγους. Σε περίπτωση διαφωνίας ζητείται η γνώμη και τρίτου ειδικού, κάτι που συνεπάγεται καθυστερήσεις και αυξημένο φόρτο εργασίας.

Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές εκπαίδευσαν την τεχνητή νοημοσύνη στην ανάλυση ακτινολογικών εξετάσεων τροφοδοτώντας την με τις ελεγμένες, ανώνυμες μαστογραφίες σχεδόν 29.000 γυναικών.

Μετά τη βασική αυτή εκπαίδευση το σύστημα ξεπέρασε τις ανθρώπινες επιδόσεις, παρόλο που δεν είχε στη διάθεσή του τα ιατρικά ιστορικά των ασθενών, όπως ίσχυε για τους γιατρούς.

Η μελέτη έδειξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη ήταν ανώτερη σε σχέση με οποιονδήποτε ακτινολόγο που προσπαθεί να καταλήξει σε διάγνωση μόνος του, αναφέρουν οι ερευνητές της Google, του Imperial College London και άλλων ιδρυμάτων.

Σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα που απαιτεί δύο ακτινολόγους για κάθε μαστογραφία, ο νέος αλγόριθμος προσέφερε μείωση κατά 1,2% στα ψευδώς θετικά αποτελέσματα, δηλαδή τις περιπτώσεις στις οποίες διαγιγνώσκεται καρκίνος εσφαλμένα. Προσέφερε επίσης μείωση κατά 2,7% στα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, τις περιπτώσεις στις οποίες η εξέταση αποτυγχάνει να εντοπίσει καρκίνο.

Τα αποτελέσματα «ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες μου» δήλωσε ο καθηγητής Άρα Ντάρζι του ερευνητικού οργανισμού Cancer Research UK, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην ποιότητα των αναφορών και επιπλέον θα απελευθερώσει χρόνο για τους ραδιολόγους ώστε να ασχολούνται με πιο σημαντικά πράγματα» είπε.