Αίγυπτος και Τουρκία στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στα αντίπαλα στρατόπεδα της Λιβύης - Free Sunday
Αίγυπτος και Τουρκία στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στα αντίπαλα στρατόπεδα της Λιβύης
O Φαγιέζ αλ Σάρατζ σε εικόνα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Αίγυπτος και Τουρκία στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στα αντίπαλα στρατόπεδα της Λιβύης

H κυβέρνηση της Τρίπολης αποδέχεται την πρόταση της Τουρκίας για στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη, μεταδίδει την Πέμπτη δίκτυο το Al Jazzera.

Στόχος της κυβέρνησης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ είναι να αποκρούσει την επίθεση εις βάρος της που ξεκίνησε ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ και οι δυνάμεις του. Ωστόσο σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές που επικαλείται η ΜΚΟ Middle East Monitor, o πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη τεθωρακισμένων στη Λιβύη, προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ.

Η αποδοχή της τουρκικής πρότασης για στρατιωτική στήριξη του Αλ Σάρατζ έρχεται μετά τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που συνήψαν η Άγκυρα και η Τρίπολη τον Οκτώβριο.

Ακολούθησε η υπογραφή μνημονίων κατανόησης για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο, συμφωνία που χαρακτηρίζεται παράνομη από την Ελλάδα, την ΕΕ και την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με το Al Jazzera, συνάντηση προγραμματίζεται ανάμεσα στην κυβέρνηση του Αλ Σάρατζ και στρατιωτικούς αξιωματούχους προκειμένου να αποτραπεί η επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ.

Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι η Άγκυρα μπορεί να στείλει στρατεύματα, εάν το ζητήσει η κυβέρνηση της Τρίπολης. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει ότι δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα.