Χαμηλώνουν τους τόνους Τραμπ και Τεχεράνη - Free Sunday
Χαμηλώνουν τους τόνους Τραμπ και Τεχεράνη

Χαμηλώνουν τους τόνους Τραμπ και Τεχεράνη

Αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, έχει προκαλέσει η απόφαση του προέδρου Τραμπ για τη δολοφονία του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ιραν, Κοσέμ Σουλεϊμανί, η οποία θα συζητηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία.

Στη σχετική ανακοίνωση της, η πρόεδρος του σώματος, Νάνσι Πελόζι, χαρακτήρισε «προκλητική και δυσανάλογη» τη δολοφονία καθιστώντας σαφές ότι οι δημοκρατικοί επιδιώκουν να θέσουν φραγμούς στον Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Ιράν.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να αναλάβει η Συμμαχία να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή ενώ σε tweet κράτησε χαμηλότερους τόνους, απέναντι στο Ιράν:

“Δεν υπήρξαν θύματα. Όλοι μας οι στρατιώτες είναι ασφαλείς. Προκλήθηκαν ελάχιστες ζημιές στις στρατιωτικές μας βάσεις. Οι μεγάλες μας αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες για όλα. Το Ιράν φαίνεται ότι κάνει πίσω, που είναι καλό για όλους όσους εμπλέκονται και καλό για τον κόσμο.”

Όμως και το Ιράν δείχνει να χαμηλώνει τους τόνους, παρά το γεγονός ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, πάντως, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στο Ιράκ δεν είναι αρκετή τιμωρία για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί.

Σε δήλωση του, ο υπουργός Εξωτερικών Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ προτίμησε να καλέσει τις ΗΠΑ να λογικευτούν:

Δεν ξεκινήσαμε τη διαδικασία κλιμάκωσης, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν οικονομικό πόλεμο εναντίον του Ιράν, οι ΗΠΑ πρέπει να λογικευτούν. Η παρουσία του ιρανικού λαού στους δρόμους πολλών πόλεων, πρωτοφανής στην ιστορία, μία θάλασσα ανθρώπων πρέπει να κάνει τις ΗΠΑ να λογικευτούν.

Πάντως, η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη σε επιστολή της το Συμβούλιο Ασφαλείας, υποστηρίζει ότι η εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί στην πρωτεύουσα του Ιράκ με αεροπορικό πλήγμα ήταν πράξη «αυτοάμυνας», ενώ διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή της θα αναλάβει όποια περαιτέρω δράση κρίνει «απαραίτητη» για να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό και τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.

Η αμερικανίδα πρεσβης Κέλι Κραφτ τόνισε παράλληλα πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είναι «έτοιμη να αρχίσει χωρίς προϋποθέσεις σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ιράν» με στόχο «να αποτραπεί το ενδεχόμενο να κινδυνεύσει περαιτέρω η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια» και «η κλιμάκωση από πλευράς του ιρανικού καθεστώτος». 

Η δολοφονία του Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη την Παρασκευή με βομβαρδισμό από αέρος ήταν δικαιολογημένη και νόμιμη δυνάμει του Άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, επιχειρηματολόγησε η Κραφτ στην επιστολή της, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Στο κείμενο προστίθεται ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να προχωρήσουν σε επιπρόσθετες ενέργειες στην περιοχή όπως απαιτείται για να συνεχίσουν να προστατεύουν το προσωπικό και τα συμφέροντά τους».