Εκατοντάδες ακόμα επιβάτες κινδύνεψαν μετά την κατάρριψη του Boeing στο Ιράν - Free Sunday
Εκατοντάδες ακόμα επιβάτες κινδύνεψαν μετά την κατάρριψη του Boeing στο Ιράν
Αεροπλάνα της Iran Air απογειώνονταν ενώ τα συντρίμμια του Boeing φλέγονταν κοντά στο αεροδρόμιο CC-BY-SA-4.0

Εκατοντάδες ακόμα επιβάτες κινδύνεψαν μετά την κατάρριψη του Boeing στο Ιράν

Επιβατικά αεροπλάνα που μετέφεραν εκατοντάδες επιβάτες συνέχισαν να απογειώνονται από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης τις ώρες που ακολούθησαν την κατάρριψη της πτήσης 752 των ουκρανικών αερογραμμών.

Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times, αρκετές αλλά όχι όλες οι αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν τις πτήσεις από και προς το Ιράν, όταν ανακοινώθηκε η συντριβή του ουκρανικού Boeing 737 σε μικρή απόσταση από τον αερολιμένα.

Και αυτό γιατί το Ιράν δεν φρόντισε να κλείσει τον εναέριο χώρο του, ή τουλάχιστον να αναστείλει τις πτήσεις στο αεροδρόμιο «Ιμάμ Χομεϊνί» της πρωτεύουσας.

Δεδομένα της εταιρείας FlightAware, η οποία ειδικεύεται στην παρακολούθηση αεροσκαφών, δείχνουν ότι τις ώρες μετά τη συντριβή που σκότωσε 176 άτομα απογειώθηκαν μεταξύ άλλων αεροπλάνα της Emirates, των Τουρκικών Αερογραμμών και της Mahan Air. Κανονικά αναχώρησαν επίσης τουλάχιστον οκτώ πτήσεις της Iran Air.

Οι πτήσεις αμερικανικών εταιρειών είχαν ήδη ακυρωθεί με εντολή της αμερικανικής υπηρεσίας Αεροπλοΐας FAA, ωστόσο ανάλογη απαγόρευση δεν ίσχυε για άλλες χώρες.

Εκπρόσωπος της Austrian Airlines εξήγησε στην εφημερίδα ότι οι ιρανικές αρχές δεν επέβαλαν κανέναν περιορισμό για το αεροδρόμιο της Τεχεράνης.

Η Lufthansa, στην οποία ανήκει η Austrian, έχει πλέον διακόψει όλες τις πτήσεις από και προς Τεχεράνη για λόγους ασφαλείας μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Η αποκάλυψη ότι το Ιράν δεν φρόντισε να κλείσει τον εναέριο χώρο μετά τη συντριβή φέρνει νέες πιέσεις για το καθεστώς της Τεχεράνης, η οποία παραδέχτηκε το Σάββατο ότι το Boeing 737 καταρρίφθηκε κατά λάθος από αντιαεροπορικό πύραυλο, καθώς άλλαξε ξαφνικά πορεία και θεωρήθηκε εχθρικό σκάφος που πλησίαζε ευαίσθητο στρατιωτικό στόχο.

Το σύστημα αεράμυνας, βασισμένο σε ρωσικούς πυραύλους, ήταν ενεργοποιημένο μετά τις ιρανικές επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράν, ως αντίποινα για τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και τον Καναδά είχαν ανακοινώσει την Πέμπτη ότι το αεροσκάφος πιθανότατα επλήγη από πύραυλο, πιθανώς επειδή το σύστημα είχε τεθεί σε αυτόματη λειτουργία.

Στο Ιράν, οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν πλήρως την ευθύνη και παραδέχτηκαν πως το αίτημα για κλείσιμο του εναέριου χώρου δεν εγκρίθηκε.

«Μακάρι να πέθαινα και να μην ήμουν αυτόπτης μάρτυρας ενός τέτοιου δυστυχήματος» δήλωσε ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας Αμιραλί Χατζιζαντέχ.

Όπως είπε, οι Φρουροί μπέρδεψαν το ουκρανικό αεροσκάφος για πύραυλο κρουζ και το κατέρριψαν με πύραυλο μικρού βεληνεκούς.

Περιγράφοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκε η τραγωδία, ο Αμιραλί Χατζιζαντέχ δήλωσε ότι η μοιραία απόφαση για την κατάρριψη του Boeing ελήφθη μέσα σε 10 δευτερόλεπτα. «Ο χειριστής της αεράμυνας έστειλε μήνυμα στους διοικητές του. Όταν δεν έλαβε καμία απάντηση έπειτα από 10 δευτερόλεπτα, αποφάσισε να το καταρρίψει», δήλωσε ο Χατζιζαντέχ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.

«Εκείνη τη στιγμή ήμασταν έτοιμοι για πόλεμο με τις ΗΠΑ. Είχαμε αναφορές ότι πύραυλοι κρουζ χτύπησαν το Ιράν. Ήταν το λάθος ενός ατόμου, που προκάλεσε μια τραγωδία», συνέχισε ο Χατζιζαντέχ.

Ανέφερε ότι είχε ζητηθεί να δημιουργηθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, εξαιτίας της πολεμικής κατάστασης, κάτι που όμως δεν εγκρίθηκε. Επίσης αποκάλυψε πως είχε ενημερώσει από το πρωί της Τετάρτης Ιρανούς αξιωματούχους για τις εκτιμήσεις ότι καταρρίφθηκε επιβατικό αεροσκάφος, πολύ πριν από την επίσημη παραδοχή της Τεχεράνης το Σάββατο.