Λιβύη: Σε δύο ημέρες θα απαντήσει ο Χάφταρ για την ειρηνευτική συμφωνία - Free Sunday
Λιβύη: Σε δύο ημέρες θα απαντήσει ο Χάφταρ για την ειρηνευτική συμφωνία
Ο Χάφταρ έφυγε από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία

Λιβύη: Σε δύο ημέρες θα απαντήσει ο Χάφταρ για την ειρηνευτική συμφωνία

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ ζήτησε δύο ημέρες για να συζητήσει με τους αρχηγούς των φυλών που τον υποστηρίζουν τη συμφωνία που τέθηκε στο τραπέζι στις διαπραγματεύσεις της Μόσχας, ανακοίνωσε την Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού, εγκατέλειψε την Δευτέρα τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν οργισμένος απείλησε να «δώσει ένα μάθημα» στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης της Τρίπολης.

«Δεν θα διστάσουμε ποτέ να δώσουμε στον πραξικοπηματία Χάφταρ το μάθημα που του αξίζει, αν συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον της νόμιμης διοίκησης και εναντίον των αδελφών μας στη Λιβύη» δήλωσε σε ομιλία του ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του.

Πάντως πλευρά Χαφτάρ είχε διαμηνύσει νωρίτερα ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός αν δεν ακυρωθεί τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης για στρατιωτική συνεργασία και θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν θα υπάρξει καμία υπογραφή για διάφορους λόγους, ο σημαντικότερος από τους οποίους είναι η κακή πρόθεση της Τουρκίας, να επιβάλει τον εαυτό της ως μέρος στη Λιβύη για να νομοθετήσει το παράνομο Μνημόνιο. Η Λιβύη είναι για τους Λιβύους».

Όπως αναφέρει το hellasjournal.gr, η δήλωση αυτή αναρτήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο λογαριασμό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στο Twitter.