Έρευνα: Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία είναι σκηνές από το μέλλον - Free Sunday
Έρευνα: Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία είναι σκηνές από το μέλλον
H θερμοκρασία ανεβαίνει, η συχνότητα και το εύρος των πυρκαγιών μεγαλώνει

Έρευνα: Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία είναι σκηνές από το μέλλον

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη προκαλέσει αύξηση της συχνότητας των δασικών πυρκαγιών, προειδοποιεί μελέτη που επανεξέτασε τη διαθέσιμη βιβλιογραφία, με αφορμή τις πρωτοφανείς φωτιές στην Αυστραλία.

Ερευνητές της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας και άλλων βρετανικών ιδρυμάτων αναφέρουν ότι και οι 57 επιμέρους μελέτες που επανεξετάστηκαν δείχνουν ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στην αύξηση της θερμοκρασίας και τη διάρκεια των περιόδων κατά τις οποίες εκδηλώνονται πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο.

Αν και ορισμένες περιοχές του πλανήτη δείχνουν να εξαιρούνται από τον κανόνα, το βέβαιο είναι ότι η κλιματική αλλαγή ευνοεί τις καιρικές συνθήκες που επιτρέπουν το ξέσπασμα πυρκαγιών, όπως τα κύματα καύσωνα και τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας.

Η βρετανική μετα-ανάλυση παρουσιάζεται στην υπηρεσία ScienceBrief.org, η οποία φιλοξενεί επίκαιρες μελέτες προκειμένου να κρατά το κοινό ενημερωμένο για θέματα της ειδησεογραφίας που συνδέονται με την επιστήμη.

Οι 57 μελέτες τις οποίες κάλυψε η μετα-ανάλυση είναι διαθέσιμες εδώ.

Κίνδυνος και για τη Νότια Ευρώπη

Τα δεδομένα, επισημαίνει η ερευνητική ομάδα σε ανακοίνωσή της, δείχνουν ότι οι περίοδος των πυρκαγιών έχει ήδη αυξηθεί σε διάρκεια στο 25% των πράσινων εκτάσεων του πλανήτη.

Η αύξηση της διάρκειας υπολογίζεται στο 20 τοις εκατό κατά μέσο όρο για όλη την επιφάνεια της Γης.

Οι μεταβολές αυτές «παρατηρούνται σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών ΗΠΑ και του Καναδά, της Νότιας Ευρώπης, της Σκανδιναβίας και της Αμαζονίας» επισημαίνει ο Δρ Μάθιου Τζόουνς του Πανεπιστημίου του Ιστ Άνγκλια, πρώτος συγγραφέας της νέας μελέτης.

«Η ανθρωπογενής θέρμανση έχει αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και σε άλλες περιοχές όπως η Σιβηρία και η Αυστραλία» προσθέτει.

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι καμένες χορτολιβαδικές εκτάσεις τείνουν να μειώνονται τα τελευταία χρόνια, το αντίθετο όμως παρατηρείται στα δάση, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Η σύστασή τους προς τη διεθνή κοινότητα είναι να καταβάλλουν προσπάθεια προκειμένου να πετύχουν τον στόχο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον οποίο η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του αιώνα δεν πρέπει να υπερβεί τον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Ωστόσο η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή έχει προειδοποιήσει πως οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων δεν επαρκούν και ότι, χωρίς τη λήψη δραστικών μέτρων, η άνοδος της θερμοκρασίας ίσως φτάσει το καταστροφικό επίπεδο των 3,0 βαθμών μέχρι το 2100.