Τουλάχιστον 22 αγνοούμενοι μετά τον σεισμό στην Τουρκία (βίντεο) - Free Sunday
Τουλάχιστον 22 αγνοούμενοι μετά τον σεισμό στην Τουρκία (βίντεο)

Τουλάχιστον 22 αγνοούμενοι μετά τον σεισμό στην Τουρκία (βίντεο)

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των σωστικών συνεργειών στην Ανατολική Τουρκία μετά τον ισχυρό σεισμό των  6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής και στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 22 ανθρώπους. 

Οι τραυματίες  ξεπερνούν τους 1.130, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε ότι 39 άνθρωποι διασώθηκαν από τα συντρίμμια ενώ αναζητούνται ακόμη 22.

Μεταξυ των διασωθέντων και μια έγκυος που παρέμεινε για περισσότερες απο 12 ώρες στα συντρίμια.

Ο σεισμός έπληξε την  επαρχία Ελαζίγ (περίπου 550 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Άγκυρας) και την επαρχία Μαλάτεια, ενώ προκάλεσε την κατάρρευση τουλάχιστον 30 κτιρίων σε πόλεις κοντά στο επίκεντρο της δόνησης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος συνέστησε στους ντόπιους να μην μπαίνουν στα κατεστραμμένα σπίτια, καθώς συνεχίζονται οι μετασεισμοί στην περιοχή. Έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 390 από χθες το βράδυ, ενώ οι 12 εξ αυτών είχαν μέγεθος άνω των 4 βαθμών.

Επίσης αποφασίστηκε να εκκενωθεί μια φυλακή στην επαρχία Αντιγιαμάν στην ανατολική Τουρκία, καθώς υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό.

Με τον Τούρκο Πρόεδρο επικοινώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη των Ελλήνων στον Τουρκικό λαό.

Δήλωσε ότι η χώρα μας, είναι έτοιμη να συνδράμει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, εφόσον ζητηθεί από τη γειτονική χώρα 

Ο Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ δήλωσε  ότι θα ληφθούν «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για την αποστολή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.  

Τόνισε ακόμη ότι προς το παρόν ελέγχεται η κατάσταση από τα τουρκικά συνεργεία.
Εν τω μεταξυ, με αναρτήσεις του στην ελληνική, την αγγλική και την τουρκική γλώσσα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ευχαρίστησε εγκάρδια τον υπουργο Εξωτερικων Νίκο Δένδια για την άμεση τηλεφωνική επικοινωνία του μετά τον ισχυρό σεισμό στην επαρχία Ελαζίγ.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συντρέξει άμεσα τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών για την παροχή κάθε απαραίτητης βοήθειας προς τους πληγέντες.