Μια δολοφονία, ένα διαζύγιο και ο μυστήριος ρόλος των χάκερ - Free Sunday
Μια δολοφονία, ένα διαζύγιο και ο μυστήριος ρόλος των χάκερ
Πώς η Σαουδική Αραβία οδήγησε τον Τζεφ Μπέζος στον χωρισμό.

Μια δολοφονία, ένα διαζύγιο και ο μυστήριος ρόλος των χάκερ

Οι αποκαλύψεις του «Guardian» την περασμένη εβδομάδα περί παραβίασης του κινητού του Τζεφ Μπέζος, του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, ιδιοκτήτη της «Washington Post» και ιδρυτή της Amazon, έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς η εν λόγω υπόθεση φέρεται να συνδέεται άμεσα με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Οι άσεμνες φωτογραφίες

Το 2018 το έντυπο «National Enquirer» δημοσίευσε μηνύματα και φωτογραφίες του Τζεφ Μπέζος στις οποίες έδειχνε τα γεννητικά του όργανα και τις οποίες ο ίδιος έστελνε στην ερωμένη του, ενώ ήταν παντρεμένος. Οι αποκαλύψεις οδήγησαν σε ένα από τα πιο ακριβά διαζύγια του κόσμου, αφού η απατημένη σύζυγος αποφάσισε να χωρίσει τον Μπέζος μετά απ’ όσα είδαν το φως της δημοσιότητας. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τότε ότι τις φωτογραφίες και τα μηνύματα τα είχε παραχωρήσει ο αδελφός της ερωμένης του Μπέζος, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται πώς βρήκε πρόσβαση σε αυτά.

Ο Τζεφ Μπέζος έχει εχθρούς παντού, όχι τόσο επειδή κάθε χρόνο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και ελέγχει τη συντριπτική πλειονότητα του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω της Amazon όσο γιατί είναι ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Washington Post», ενός ισχυρότατου εντύπου σε παγκόσμιο επίπεδο. Μετά τις φωτογραφίες και τα μηνύματα που έπληξαν ανεπανόρθωτα την προσωπική του ζωή, ο Μπέζος ήρθε αντιμέτωπος με ένα γεγονός το οποίο έμελλε να συγκλονίσει και την επαγγελματική του ζωή και του οποίου ο απόηχος εξακολουθεί να τον καταδιώκει. Ο λόγος για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου της «Washington Post» Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβριο του 2018.

Η δολοφονία Κασόγκι

Ο τελευταίος ως γνωστόν ήταν πολέμιος του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας και επέκρινε μέσω της εφημερίδας τον πρίγκιπα-διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Η Σαουδική Αραβία, φανερά ενοχλημένη από τα δημοσιεύματα της «Washington Post» και την αρθρογραφία του Κασόγκι, έκανε ό,τι μπορούσε για να «σωπάσει» τον δημοσιογράφο και το έντυπο. Τα κατάφερε τον Οκτώβριο του 2018, όταν ο Κασόγκι βρέθηκε στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και μετά την είσοδό του στο κτίριο δεν βγήκε ποτέ. Οι έρευνες, τα βίντεο και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν και είχαν ως θέμα τη δολοφονία έφεραν στο φως στοιχεία ότι το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας ήταν υπαίτιο γι’ αυτήν. Πράκτορες εντεταλμένοι από τον ίδιο τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, όπως αποκάλυψαν τα μέσα ενημέρωσης, δολοφόνησαν με τον πιο φρικτό τρόπο τον Τζαμάλ Κασόγκι και η εφημερίδα στην οποία εργαζόταν, η «Washington Post», ήταν πρώτη στη γραμμή των αποκαλύψεων, χωρίς να σταματήσει ποτέ να τιμά τη μνήμη του.

Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, αν και παραδέχτηκε την εμπλοκή του καθεστώτος στη δολοφονία –δεν είχε κι άλλη επιλογή–, αρνήθηκε ότι ο ίδιος προσωπικά διέταξε να βγει από τη μέση ο Κασόγκι. Παρ’ όλα αυτά, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την ειδεχθή δολοφονία του Κασόγκι, οι αποκαλύψεις για τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και το modus operandi του εκτός των συνόρων της Σαουδικής Αραβίας εξακολουθούν να σοκάρουν.

Η Σαουδική Αραβία χάκαρε τον Μπέζος;

Πριν από μερικές ημέρες ο «Guardian» προέβη στην αποκάλυψη πως το 2018 χακαρίστηκε το κινητό του Τζεφ Μπέζος μόλις ο ίδιος έλαβε και άνοιξε ένα μήνυμα στην εφαρμογή WhatsApp από τον προσωπικό λογαριασμό του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Το μήνυμα περιείχε ένα βίντεο και, σύμφωνα με τους ερευνητές που προσέλαβε ο Μπέζος για να διαλευκάνουν την υπόθεση, κακόβουλο λογισμικό απέκτησε πρόσβαση στο κινητό του, υποκλέπτοντας και μεταφέροντας εκατοντάδες megabytes (αρχεία, φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ.) σε συσκευές τρίτων, χωρίς ο Μπέζος να αντιληφθεί το παραμικρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, το χάκινγκ συνεχίστηκε για πολλούς μήνες μετά την πρώτη υποκλοπή, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να έχουν κλαπεί πάνω από 6 giga αρχείων από το κινητό του Μπέζος. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται οι ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών οι οποίοι έχουν μπει στο παιχνίδι της έρευνας, καθώς οι υποκλοπές από το κινητό του ιδιοκτήτη της «Washington Post», για τις οποίες φέρεται ως υπεύθυνος ο Μπιν Σαλμάν, έχουν προφανώς άμεση σχέση και με τη δολοφονία Κασόγκι.

Η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε ευθέως ότι ευθύνεται για τις υποκλοπές στο κινητό του Μπέζος. Με ένα tweet την περασμένη Τρίτη επισήμαναν πως «τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης που ισχυρίζονται ότι το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ευθύνεται για το χάκινγκ στο κινητό του Τζεφ Μπέζος είναι τουλάχιστον παράλογα. Θα κάνουμε κι εμείς έρευνα, ώστε να συγκεντρώσουμε όλα τα γεγονότα».

Ο Τζεφ Μπέζος απάντησε στο παραπάνω tweet δημοσιεύοντας στον λογαριασμό του στο Twitter φωτογραφία του από το μνημόσυνο του Τζαμάλ Κασόγκι, γράφοντας #Jamal, συνδέοντας με αυτόν τον τρόπο τη δική του υπόθεση υποκλοπής με τη δολοφονία του δημοσιογράφου. Άλλωστε η «Washington Post», της οποίας είναι ιδιοκτήτης, είναι το έντυπο που προέβη στις αποκαλύψεις περί εμπλοκής του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας στη δολοφονία, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα και το συμπέρασμα της επίσημης έρευνας της CIA ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έδωσε εντολή ο ίδιος προσωπικά για «εκκαθάριση» του μεγαλύτερου, εκτός συνόρων, επικριτή του, του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Αυτή τη στιγμή στην έρευνα για την υποκλοπή περιεχομένου από το κινητό του Μπέζος συμμετέχουν CIA, FBI, ιδιώτες ερευνητές που έχουν προσληφθεί από τον ίδιο, ερευνητές του ΟΗΕ και ειδικοί αναλυτές για τις σχέσεις ΗΠΑ - Μέσης Ανατολής. Από το περιβάλλον του Μπέζος δεν έχουν γίνει επίσημες δηλώσεις πέρα από αναφορές των δικηγόρων του ότι συνεργάζεται με τις αρχές. Ο Άντριου Μίλερ, αναλυτής και σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε στον «Guardian» ότι ο Μπιν Σαλμάν «πιθανότατα είχε την πεποίθηση πως αν έβρισκε κάτι μεμπτό για τον Μπέζος θα μπορούσε να ορίζει τα ρεπορτάζ που αναφέρονται στη Σαουδική Αραβία από τη “Washington Post”. Είναι ξεκάθαρο ότι οι Σαουδάραβες δεν έχουν όρια και ηθικούς φραγμούς, ακόμα και αν θεωρήσουν ότι χρειάζεται να σταθούν εναντίον του αφεντικού μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου».

Στην υπόθεση αναμένεται να εμπλακεί και ο Λευκός Οίκος, καθώς οποιαδήποτε υποκλοπή από το κινητό ενός ανθρώπου που κατέχει καίρια θέση, όπως ο Μπέζος, μπορεί να σημάνει και κίνδυνο για την εσωτερική ασφάλεια της ίδιας της χώρας.