Μπλόκο του Facebook σε τρολ της ρωσικής και της ιρανικής κυβέρνησης - Free Sunday
Μπλόκο του Facebook σε τρολ της ρωσικής και της ιρανικής κυβέρνησης
H Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει το Facebook για καμπάνια παραπληροφόρησης στις αμερικανικές εκλογές του 2016

Μπλόκο του Facebook σε τρολ της ρωσικής και της ιρανικής κυβέρνησης

Πολυάριθμοι λογαριασμοί που διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις εις βάρος της Δύσης αφαιρέθηκαν από την πλατφόρμα του Facebook λόγω ενδείξεων ότι συνδέονται με τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και του Ιράν.

Η μεγαλύτερη από τις δύο εκστρατείες «ξένης παρέμβασης» συνδέθηκε από τους ερευνητές της εταιρείας με τις υπηρεσίες πληροφοριών του ρωσικού στρατού και φέρεται να απευθυνόταν στο κοινό της Ουκρανίας και άλλων πρώην σοβετικών χωρών, υποστηρίζοντας τις ρωσικές θέσεις στην υπόθεση της προσάρτησης της Κριμαίας.

Όπως διευκρίνισε σε εταιρικό ιστολόγιο ο Ναθάνιελ Γκλέιτσερ, υπεύθυνος της πολιτικής ασφάλειας στη Facebook, οι εν λόγω λογαριασμοί απομακρύνθηκαν όχι λόγω του περιεχομένου τους αλλά για παράβαση της πολιτικής της εταιρείας περί «συντονισμένης μη αυθεντικής συμπεριφοράς».

Η πολιτική αυτή αφορά περιπτώσεις στις οποίες «ομάδες ανθρώπων ή σελίδων συνεργάζονται προκειμένου να παραπλανήσουν άλλους σχετικά με το ποιοι είναι ή το τι κάνουν».

Η Facebook αφαίρεσε συνολικά 78 λογαριασμούς, 11 σελίδες, 29 ομάδες και τέσσερις λογαριασμούς στο Instagram οι οποίοι συνδέονται με τη Ρωσία.

Είναι σήμερα ευρέως γνωστό ότι η Ρωσία πραγματοποίησε μεγάλη εκστρατεία παραπληροφόρησης του αμερικανικού κοινού πριν από τις εκλογές του 2016 που ανέδειξαν τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η ιρανική επιχείρηση παραπληροφόρησης που εξουδετερώθηκε τώρα από την Facebook είχε πολύ μικρότερες διαστάσεις σε σχέση με τη ρωσική. Η εταιρεία αφαίρεσε έξι λογαριασμούς στο Facebook και πέντε στο Instagram, οι οποίοι συγκέντρωναν μόλις 60 ακολούθους.

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας FireEye, οι διαχειριστές των ιρανικών λογαριασμών εμφανίζονταν ως Αμερικανοί φιλελεύθεροι και αναρτούσαν περιεχόμενο «σε συμφωνία με τα πολιτικά συμφέροντα του Ιράν».