Ο Μπάιντεν ανέκτησε το προβάδισμα στους Δημοκρατικούς - Free Sunday
Ο Μπάιντεν ανέκτησε το προβάδισμα στους Δημοκρατικούς

Ο Μπάιντεν ανέκτησε το προβάδισμα στους Δημοκρατικούς

Πρώτος σε εννιά από τις πολιτείες, οι οποίες ψήφισαν για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος βγήκε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενώ ο αντίπαλος του γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς κέρδισε τέσσερις και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος χθες εισήλθε στη μάχη των προκριματικών, πήρε την πρωτιά μόνο στην Αμερικανική Σαμόα. Η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί στο Μέην.

Ο Μπάιντεν κέρδισε Τέξας, Τενεσί, Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα, Αλαμπάμα, Οκλαχόμα, Άρκανσο, Μασαχουσέτη και Μινεσότα και ο γερουσιαστής από το Βερμόντ την πολιτεία του, το Κολοράντο, αλλά και τη Γιούτα.

«Αυτοί που τους έριξαν κάτω, τους ξέγραψαν, τους άφησαν πίσω. Αυτή είναι η δική σας προεκλογική εκστρατεία. Πριν λίγες ημέρες, ο Τύπος είπε πως η καμπάνια μας είναι νεκρή. Κι έπειτα ήρθε η Νότια Καρολίνα. Και τότε είχαν κάτι να πουν γι' αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν ενώπιον ενός ενθουσιώδους κοινού στο Λος Άντζελες και παρά το ότι η ομιλία του διεκόπη προσωρινά από ακτιβιστές κατά της παραγωγής γαλακτοκομικών.

Από την πλευρά του, ο Μπέρνι Σάντερς, αν και δεν είχε τις επιδόσεις που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, εν τούτοις κέρδισε το «πετράδι του στέμματος» των προκριματικών, την Καλιφόρνια, η οποία δίνει τον μεγαλύτερο αριθμό αντιπροσώπων για το συνέδριο του Ιουλίου (415).

Μιλώντας σε οπαδούς του στο Μπέρλινγκτον του Βερμόντ, ο Σάντερς θυμήθηκε ότι και πριν 31 χρόνια, όταν είχε εκλεγεί δήμαρχος της πόλης, κάποιοι του έλεγαν ότι ήταν αδύνατο - όπως του το λένε και τώρα. «Απόψε σας λέω με απόλυτη εμπιστοσύνη, θα πάρουμε το χρίσμα των Δημοκρατικών. Και θα νικήσουμε εναντίον του πιο επικίνδυνου προέδρου στην ιστορία αυτής της χώρας», τόνισε.

Στο στρατόπεδο του δισεκατομμυριούχου πρώην δημάρχου Μάικλ Μπλούμπεργκ επικρατεί προβληματισμός και τηρείται στάση αναμονής, ωστόσο οι πληροφορίες κάνουν λόγο για οτιδήποτε πέραν αισιοδοξίας.

Οι γυναίκες υποψήφιοι Ελίζαμπεθ Ουόρεν και Τούλσι Γκάμπαρντ δεν έχουν κάποια αξιοσημείωτη επίδοση μέχρι στιγμής, ωστόσο κανένα εκ των δύο στρατοπέδων δεν μιλά για απόσυρση από τα προκριματικά. Η δε Ουόρεν, η οποία ηττήθηκε στη Μασαχουσέτη, την πολιτεία στην οποία εκλέγεται, μίλησε στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν - το οποίο ψηφίζει την επόμενη εβδομάδα - κάνοντας σαφές ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται.

Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο Μπάιντεν έχει 453 αντιπροσώπους, ο Σάντερς 382, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν 50, ο Μπλούμπεργκ 44, ο Πητ Μπουτιγκίεγκ που έχει αποχωρήσει 26, η Έιμι Κλόμπουτσαρ 7 και η Τούλσι Γκάμπαρντ έναν.