Ο Τραμπ διέκοψε τις πτήσεις από Ευρώπη αλλά επέτρεψε τελικά τα εμπορεύματα - Free Sunday
Ο Τραμπ διέκοψε τις πτήσεις από Ευρώπη αλλά επέτρεψε τελικά τα εμπορεύματα

Ο Τραμπ διέκοψε τις πτήσεις από Ευρώπη αλλά επέτρεψε τελικά τα εμπορεύματα

Την αναστολή από αύριο τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο και για τριάντα ημέρες όλων των ταξιδιών από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια, ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης ώρα Ελλάδας ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

«Για να εμποδιστούν νέα κρούσματα να διεισδύσουν στη χώρα μας, πρόκειται να αναστείλω όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ για τις επόμενες 30 ημέρες», είπε ο Ρεπουμπλικάνος κατά τη διάρκεια διαγγέλματος από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου χθες βράδυ, ενώ διευκρίνισε ότι οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που αποφάσισε να επιβληθούν δεν αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο για πολίτες των ΗΠΑ και μέλη των οικογενειών τους, που όμως θα πρέπει να υποβάλλονται προηγουμένως σε εξετάσεις.

Ο Τραμπ ταυτόχρονα ανήγγειλε την παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων και καταβολής χρεών για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως και ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να διαθέσει «200 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον ρευστότητας στην οικονομία». Παράλληλα, η αμερικανική προεδρία ανακοίνωσε πως ακυρώθηκαν προγραμματισμένες αυτή την εβδομάδα προεκλογικές συγκεντρώσεις του Τραμπ σε Κολοράντο και Νεβάδα, προληπτικά.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει το ταχύτερο μια μείωση των φόρων μισθωτών υπηρεσιών, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες, προκειμένου τα νοικοκυριά να διευκολυνθούν να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας, όπως και διάφορα μέτρα για την προσφορά αρωγής προς τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρές επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Αρχικά ο Τραμπ είπε πει ότι η απαγόρευση εισόδου θα είχε εφαρμογή «όχι μόνο σε έναν τεράστιο όγκο εμπορευμάτων και φορτίων, αλλά και σε πολλά και διάφορα άλλα πράγματα» αλλά στη συνέχεια με ανάρτηση του στο twitter ανασκεύασε τις εξαγγελίες και είπε ότι η προσωρινή απαγόρευση εισόδου την οποία αποφάσισε να επιβάλλει στα κράτη του χώρου Σένγκεν για τριάντα ημέρες δεν αφορά τα εμπορεύματα.

«Ο περιορισμός σταματά τους ανθρώπους, όχι τα αγαθά», έγραψε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στην ανάρτησή του.