Εντός Μαϊου αρχίζει η χαλάρωση του λόκνταουν στην Ισπανία - Free Sunday
Εντός Μαϊου αρχίζει η χαλάρωση του λόκνταουν στην Ισπανία
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εντός Μαϊου αρχίζει η χαλάρωση του λόκνταουν στην Ισπανία

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνησή του σχεδιάζει να αρχίσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου να χαλαρώνει τα μέτρα του lockdown που έχουν επιβληθεί εξαιτίας του νέου κορονοϊού.

Οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν σιγά-σιγά και σταδιακά ώστε να διασφαλισθεί η ασφάλεια, δήλωσε ο Σάντσεθ στη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλίου, κατά την οποία πρόκειται να ζητήσει από τους βουλευτές να παρατείνουν μέχρι τις 9 Μαΐου την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει στην Ισπανία.

Το lockdown επιβλήθηκε στην Ισπανία στις 14 Μαρτίου.

O Σάντσεθ δήλωσε επίσης αισιόδοξος για συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη με αντικείμενο την οικονομική απάντηση στην πανδημία. 

«Αναμένω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο θα καταλήξει σε μια πρώτη συναίνεση διότι είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Σάντσεθ στο Κοινοβούλιο. Η Ισπανία έχει προτείνει τη δημιουργία ενός ταμείου ύψους έως 1,5 τρισ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από την έκδοση ομολόγων εις το διηνεκές.

Ο Σάντσεθ πρόσθεσε ότι επιθυμεί το βραχυπρόθεσμο οικονομικό πακέτο του Eurogroup για τον κορονοϊό που συμφωνήθηκε στις 9 Απριλίου να εφαρμοστεί έως την 1η Ιουνίου.