Ανακάλεσε τους περιορισμούς στις συναλλαγές με λίρα, ο Ερντογάν - Free Sunday
Ανακάλεσε τους περιορισμούς στις συναλλαγές με λίρα, ο Ερντογάν

Ανακάλεσε τους περιορισμούς στις συναλλαγές με λίρα, ο Ερντογάν

Σε άρση της απαγόρευση διαπραγμάτευσης λιρών με την BNP Paribas, την Citigroup και την UBS Group που είχε διατάξει μόλις τέσσερις μέρες πριν, προχώρησε η τουρκική τραπεζική ρυθμιστική αρχή η οποία αποφάσισε ότι οι τράπεζες εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους σε τοπικό νόμισμα προς τις τουρκικές τράπεζες, σύμφωνα με πηγές με άμεση γνώση του θέματος.

Η Τουρκία επέβαλε την απαγόρευση την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι κλασσικές παρεμβάσεις της στην αγορά με πώληση δολαρίων καθώς και οι νέοι κανόνες κατά της χειραγώγησης απέτυχαν να αναχαιτίσουν την κατρακύλα του νομίσματος. Ο περιορισμός της πρόσβασης ξένων επενδυτών σε λίρες έκανε πρακτικά αδύνατο για αυτούς να στοιχηματίσουν σε περαιτέρω υποχώρηση του νομίσματος με ανοιχτές πωλήσεις. Το νόμισμα έφτασε σε ιστορικό χαμηλό την Πέμπτη, αφού τα κρατικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν χωρίς να τα κατονομάζουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «από το Λονδίνο» για κερδοσκοπικές επιθέσεις στο νόμισμα ενώ η απαγόρευση είχε φρενάρει τις απώλειες στερώντας όμως τη δυνατότητα διεθνούς εμπορευσιμότητας έβγαζε το τουρκικό νόμισμα από τις διεθνείς αγορές.

Η λίρα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με την ισοτιμία της να κινείται στα επίπεδα από το 1 δολάριο προς 7,1 τουρκικές λίρες. Η ισορροπία του τρόμου στην αγορά συναλλάγματος παραμένει για το τουρκικό νόμισμα, καθώς τα στοιχήματα πτώσης και το κύμα εξόδου των διεθνών επενδυτών έρχεται να ενισχύσει η ανασφάλεια των Τούρκων πολιτών που μπροστά στο νέο κύμα υποχώρησης της λίρας σπεύδουν να την αλλάξουν έναντι δολαρίου στα τοπικά ανταλλακτήρια.

Με τα πραγματικά συναλλαγματικά αποθέματά του να έχουν πέσει κάτω από το μηδέν, ο Τούρκος πρόεδρος έχει εναποθέσει τις ελπίδες του σε διμερείς συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων (swaps) με μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Αυτές θα του εξασφάλιζαν ρευστότητα σε δολάρια – εν όψει και της εξυπηρέτησης ενός εξωτερικού χρέους του ιδιωτικού τομέα που αγγίζει τα 170 δισεκ. δολάρια τον επόμενο 12μηνο.