Γιούνκερ: Ο προϋπολογισμός της ΕΕ στερείται προσανατολισμού - Free Sunday
Γιούνκερ: Ο προϋπολογισμός της ΕΕ στερείται προσανατολισμού

Γιούνκερ: Ο προϋπολογισμός της ΕΕ στερείται προσανατολισμού

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Zαν-Κλoντ Γιουνκέρ επέκρινε τα αποτελέσματα της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ. «Αυτός ο προϋπολογισμός στερείται προσανατολισμού προς το μέλλον. Σε πολλούς τομείς θα διατίθενται τώρα λιγότερα χρήματα», σημείωσε.

Μιλώντας στο T-Online, ο Γιούνκερ ανέφερε: «Αν τον συγκρίνω με τον τελευταίο πολυετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την άνοιξη του 2018, τα χρήματα περικόπτονται πια και μάλιστα (τα χρήματα) των εκπαιδευτικών ανταλλαγών του προγράμματος Erasmus, της υγείας, της έρευνας, της άμυνας».

Τον Zαν-Κλoντ Γιουνκέρ ενόχλησε επίσης ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι διαπραγματεύσεις της συνόδου κορυφής, διότι πολλές αντιπαραθέσεις δημοσιοποιήθηκαν αμέσως: «Είναι αυτή η νέα άποψη για τη διαφάνεια να δημοσιοποιείται δηλαδή αμέσως κάθε βαριά φράση η οποία ανταλάσσεται; Κατά βάσιν, ωστόσο, δεν ήταν ένα ειδικό φαινόμενο αυτής της συνόδου κορυφής το ότι υπάρχουν δηλαδή ορισμένοι οι οποίοι αποκλίνουν. Το κάνουν αυτό ώστε να μπορούν να πρoσέξουν στην πατρίδα τους ότι συμμετείχαν και αυτοί στο χορό», είπε χαρακτηριστικά.

Παρά τον θυμό του για όσα έγιναν στην σύνοδο κορυφής, ο πρώην επικεφαλής της Κομισιόν εκφράζει πάντως την ικανοποίησή του που οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατάφεραν να καταλήξουν τελικά σε συμφωνία: «Απλώς πρέπει να φανταστείτε τι θα συνέβαινε στις χρηματοπιστωτικές αγορές εάν δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία. Επομένως, αυτή η συμφωνία είναι καλύτερη από καμία».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ