Ένας πρόεδρος σε κατ' οίκον περιορισμό - Free Sunday
Ένας πρόεδρος σε κατ' οίκον περιορισμό

Ένας πρόεδρος σε κατ' οίκον περιορισμό

Σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκε με εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κολομβίας, ο πρώην πρόεδρος της χώρας από το 2002 έως το 2010, Άλβαρο Ουρίμπε, ο οποίος ερευνάται για απόπειρες χειραγώγησης και επηρεασμού μαρτύρων σε δίκη εναντίον πολιτικού του αντιπάλου.

Ο περιορισμός ισχύει μέχρι την έκδοση της απόφασής του για το εάν θα προσαχθεί ή όχι σε δίκη για τον φερόμενο επηρεασμό μαρτύρων εναντίον του γερουσιαστή της αριστεράς Ιβάν Σεπέδα.

Αμέσως μετά την απόφαση, ο κ.Ουρίμπε, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το αξίωμα του γερουσιαστή, το οποίο κατέχει από το 2014.

Ήταν η δεύτερη παραίτηση του καθώς η πρώτη που υποβλήθηκε και ανακλήθηκε το 2018, είχε αποδοθεί στην προσπάθεια του να αποφύγει τη δικαιοδοσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο, σύμφωνα με το κολομβιανό δίκαιο, έχει την αρμοδιότητα για τα μέλη του κοινοβουλίου.

Όμως ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος διατηρεί μεγάλη πολιτική ισχύ, καταγγέλλει το Ανώτατο ΔΙκαστήριο για προκατάληψη σε βάρος του και επιδιώκει να αναλάβει την έρευνα η τακτική δικαιοσύνη.

Σε επιστολή του προς το κολομβιανό Κογκρέσο, ο Ουρίμπε αποδίδει την απόφασή του στο ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στη Γερουσία, εξαιτίας της διαδικασίας που έχει κινηθεί σε βάρος του καθότι είναι μέλος του κοινοβουλίου και καταγγέλλει την «παραβίαση οκτώ διαδικαστικών εγγυήσεων» ενώ διατείνεται πως είναι θύμα «παράνομων και κακόβουλων υποκλοπών» και «επιλεκτικών διαρροών» μέρους του περιεχομένου του φακέλου της υπόθεσης «σε πολιτικούς και δημοσιογράφους» που τον εχθρεύονται..

Ο 68χρονος Ουρίμπε είναι αρχηγός του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κέντρου και εξελέγη γερουσιαστής συγκεντρώνοντας περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε άλλον.