O Τραμπ διαψεύδει ότι είναι φοροφυγάς αλλά οι New York Times αποκαλύπτουν στοιχεία - Free Sunday
O Τραμπ διαψεύδει ότι είναι φοροφυγάς αλλά οι New York Times αποκαλύπτουν στοιχεία

O Τραμπ διαψεύδει ότι είναι φοροφυγάς αλλά οι New York Times αποκαλύπτουν στοιχεία

Fake news χαρακτήρισε ο πρόεδρος Τραμπ το δημοσίευμα των New York Times από το οποίο προκύπτει ότι τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του πλήρωσε συνολικά 750 δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος τη χρονιά που κέρδισε την προεδρία και ότι δεν είχε καταβάλει καθόλου φόρους εισοδήματος σε 10 από τα προηγούμενα 15 χρόνια επειδή δήλωνε ότι έχασε πολύ περισσότερα χρήματα από ό, τι έκανε.

 Ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος που αρνείται πάντα να τις δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές δηλώσεις του, αντίθετα με την πολιτική παράδοση στις ΗΠΑ και δίνει δικαστική μάχη για να αποφύγει το ενδεχόμενο να αποκαλυφθούν.

«Οι Νιού Γιορκ Τάιμς εξασφάλισαν φορολογικές δηλώσεις 20 και πλέον ετών τόσο του κ. Τραμπ όσο και των εκατοντάδων εταιρειών που συγκροτούν τον επιχειρηματικό οργανισμό του, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών για τα δύο πρώτα χρόνια του στην εξουσία. Δεν περιλαμβάνονται οι φορολογικές δηλώσεις του ή τα ατομικά του εισοδήματα το 2018 ή το 2019», αναφέρει η εφημερίδα, η οποία υπόσχεται νέες αποκαλύψεις τις επόμενες ημέρες.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι πληρώνει πολλούς φόρους, αλλά οι New York Times επισημαίνουν ότι τα ποσά στα οποία αναφέρεται πιθανόν να είναι άλλου είδους καταβολές, όπως εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και άλλες πληρωμές στο Δημόσιο και όχι ομοσπονδιακοί φόροι εισοδήματος.

Η παντελής έλλειψη διαφάνειας από πλευράς του ενοίκου του Λευκού Οίκου συνεχίζει να δίνει τροφή στη σεναριολογία για την πραγματική περιουσιακή του κατάσταση, αλλά και για ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφέροντος.

Οι αποκαλύψεις της αμερικανικής εφημερίδας είναι συγκλονιστικές, καθώς αποκαλύπτουν μια τελείως διαφορετική εικόνα από εκείνη του επιτυχημένου επιχειρηματία, που διαθέτει τεράστιο πλούτο, που προωθεί.

Όπως χαρακτηριστικά γράφουν οι NYT, οι φορολογικές δηλώσεις του προέδρου δείχνουν απλούστατα ότι βάζει στις επιχειρήσεις του πολύ περισσότερα χρήματα από όσα βγάζει.

Οι αποκαλύψεις, μάλιστα, έρχονται λίγες ώρες μόνο πριν το debate με τον Δημοκρατικό διεκδικητή της προεδρίας Τζό Μπάιντεν, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο.


 
Όπως μάλιστα επισημαίνουν οι New York Times, τη στιγμή ακριβώς που ο Τραμπ διεξάγει μια δύσκολη προεκλογική μάχη την οποία δεν αποκλείεται να χάσει, τα οικονομικά του βρίσκονται σε μεγάλη πίεση, καθώς οι ζημιές συσσωρεύονται και έρχεται η ώρα που πρέπει να πληρωθούν χρέη 300 εκατομμυριών δολαρίων για τα οποία είναι προσωπικά υπεύθυνος.

Επιπλέον, αναμένεται και η απόφαση σχετικά με έναν φορολογικό έλεγχο που διεξάγει η Εφορία των ΗΠΑ, το περιβόητο IRS (Internal Revenue Service), για το κατά πόσον ήταν νόμιμη μια επιστροφή φόρου που εισέπραξε ο Τραμπ το 2010, ύψους 72,9 εκατ. ευρώ. Εάν η απόφαση είναι αρνητική, ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να επιστρέψει πάνω από 100 εκατ. δολάρια.

Η αποκαλυπτική έρευνα δείχνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ συστηματικά παρουσίαζε ζημιές, χάρη στις οποίες απέφευγε να πληρώνει φόρους. Το 1995, τη χρονιά που έβαζε τα θεμέλια του Πύργου Τραμπ στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ζημιές σχεδόν ενός δισ. δολαρίων (915,7 εκατ. δολάρια) χάρη στις οποίες δεν πλήρωσε ούτε σεντς φόρου μέχρι το 2005.

Από το 2005 μέχρι το 2007 πλήρωσε για πρώτη φορά στη ζωή του φόρους 70 εκατ. δολαρίων, όπως γράφουν οι NYT, αλλά στη συνέχεια τα πήρε πίσω από το Κράτος το 2010, και μάλιστα με τόκο, εκμεταλλευόμενος τις ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το 2010, ο Τραμπ είχε επιστροφή φόρου 72,9 εκατ. δολαρίων, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, είναι στο μικροσκόπιο της έρευνας της αμερικανικής Εφορίας (IRS).


Σύμφωνα με τους NYT ο Μάικλ Κόεν, που υπήρξε δικηγόρος του Τραμπ από το 2006 μέχρι το 2018, κατέθεσε στο Κογκρέσο το 2019, ότι ο Τραμπ του είχε δείξει την επιταγή με την επιστροφή φόρου κομπάζοντας ότι «δεν μπορούσε να πιστέψει πόσο βλάκες πρέπει να είναι στην κυβέρνηση για να επιστρέψουν τόσα χρήματα σε κάποιον σαν κι αυτόν».

Από τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι ΝΥΤ δεν προκύπτουν άγνωστες σχέσεις με ρωσικά συμφέροντα, καθώς από τη φύση τους τα στοιχεία αυτά δεν είναι αρκετά λεπτομερή. Ωστόσο, όπως γράφει η εφημερίδα, ρίχνουν φως στο διαγωνισμό ομορφιάς Miss Universe που πραγματοποιήθηκε το 2013 στη Μόσχα και βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών που έχουν γίνει για πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Τραμπ εισέπραξε προσωπικά 2,3 εκατ. δολάρια, χάρη κυρίως στη συμβολή της οικογένειας Αγκαλάροφ, η οποία αργότερα, το 2016, βοήθησε να οργανωθεί η συνάντηση μεταξύ του επιτελείου της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου και ενός Ρώσου δικηγόρου με σχέσεις στο Κρεμλίνο, σε αναζήτηση βρώμικων στοιχείων για την τότε υποψήφια Χίλαρι Κλίντον.