Ο Τραμπ ενεργοποίησε τη διαδικασία για μεταβίβαση της εξουσίας στον Μπάιντεν - Free Sunday
Ο Τραμπ ενεργοποίησε τη διαδικασία για μεταβίβαση της εξουσίας στον Μπάιντεν

Ο Τραμπ ενεργοποίησε τη διαδικασία για μεταβίβαση της εξουσίας στον Μπάιντεν

Εντολή στην επικεφαλής της υπηρεσίας η οποία χειρίζεται τη μεταβίβαση της εξουσίας από τη μια κυβέρνηση στην άλλη «να κάνει αυτό που χρειάζεται να γίνει ως προς τα αρχικά πρωτόκολλα» και «οδηγία στην ομάδα» του «να πράξει το ίδιο», ανακοίνωσε με ανάρτηση του στο twitter ότι έδωσε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ομολογώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι έχασε τις εκλογές.

Ο κ.Τραμπ στην αναρτηση του επικαλείται «το συμφέρον της χώρα» και προαναγγέλλει ότι θα συνεχίσει τον «δίκαιο αγώνα» του, στο πλαίσιο του οποίου οι δικηγόροι του έχουν πολλαπλασιάσει τις προσφυγές, οι οποίες απορρίπτονται από τη δικαιοσύνη, και διαβεβαιωνε τους οπαδούς τους ότι «θα θριαμβεύσουμε».

Η ομάδα του Μπάιντεν από την πλευρά της έκανε λόγο για σημαντικό βήμα, το οποίο θα επιτρέψει «την μεταβίβαση της εξουσίας ειρηνικά και χωρίς προσκόμματα».

Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος ετοιμάζεται να αναλάβει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου έχοντας δίπλα του έμπειρες προσωπικότητες, που υπηρέτησαν στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Ανάμεσα σε αυτους, που μαζί με την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα στην Ουίλμινγκτον, στην πολιτεία Ντέλαγουερ, είναι:

  • ο 58χρονος διπλωματικός σύμβουλος του, Άντονι Μπλίνκεν, τον οποίο σκοπεύει να ονομάσει υπουργό Εξωτερικών,
  • η 74χρονη πρώην πρόεδρο3 του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν, στην οποία θα αναθέσει το υπουργείο Οικονομικών
  • ο 76χρονος Τζον Κέρι, πρώην ΥΠΕΞ, θα αναλάβει τη διαδικασία επανένταξης των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή
  • Ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, θα γίνει ο πρώτος υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας που θα κατάγεται από τη Λατινική Αμερική.
  • Η 68χρονη αφροαμερικανίδα διπλωμάτισσα, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, θα γίνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.
  • Η 51χρονη Άβριλ Χέινς, θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει τη θέση διευθύντριας των υπηρεσιών πληροφοριών (DNI)
  • ο 43χρονος Τζέικ Σάλιβαν, 43 ετών, θα αναλάβει σύμβουλος εθνικής ασφαλείας

Ο απερχόμενος πρόεδρος μοιάζει ολοένα περισσότερο απομονωμένος καθώς παρά τις εκκλήσεις του στους Ρεπουμπλικάνους να συνεχίσουν τη «μάχη» στη δικαιοσύνη, κορυφαία στελέχη του κόμματος, στηλιτεύουν τη συμπεριφορά των δικηγόρων του Τραμπ, που χαρακτηρίζουν «εθνική ντροπή», αντάξια «μπανανίας».

Το χρηματιστήριο στο Τόκιο σημείωνε μεγάλη άνοδο αφού έγινε γνωστό πως ο μεγιστάνας των ακινήτων έδωσε το πράσινο φως για να αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας.