To βέτο Τραμπ στις αμυντικές δαπάνες δίχασε τους ρεπουμπλικάνους και απορρίφθηκε στη βουλή - Free Sunday
To βέτο Τραμπ στις αμυντικές δαπάνες δίχασε τους ρεπουμπλικάνους και απορρίφθηκε στη βουλή

To βέτο Τραμπ στις αμυντικές δαπάνες δίχασε τους ρεπουμπλικάνους και απορρίφθηκε στη βουλή

Με πλειοψηφία μεγαλύτερη από την απαιτούμενη των δύο τρίτων (322-87), η βουλή των αντιπροσώπων των ΗΠΑ, χθες Δευτέρα, ενέκρινε ξανά το σχέδιο νόμου (National Defense Authorization Act -NDAA), που προβλέπει αμυντικές δαπάνες ύψους 740,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας το βέτο που είχε ασκήσει ο πρόεδρος Τραμπ.

Το βέτο θα παρήγαγε πολιτικά αποτελέσματα δηλαδη, θα ακύρωνε τον νόμο αν έπαιρνε 146 ψήφους στο σώμα που αποτελείται από 435 μέλη, δηλαδη αν το στήριζαν οι ρεπουπλικάνοι βουλευτές. όμως από το αποτέλεσμα προκύπτει ότι η πλειοψηφία των 322 σχηματίστηκε από 212 Δημοκρατικους και 109 Ρεπουμπλικάνους, δηλαδή περισσότερους από τους 87 που υπερψήφισαν το βέτο Τραμπ. γεγονός που επιβεβαιώνειτις πολιτικές εκτιμλησεις ότι ο απερχόμενος πρόεδρος διχαζει πια το κόμμα του. 

Για να ισχυσει το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί με την ίδια αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων και από τη Γερουσία, η οποία αρχικά το είχε υπερψηφίσει με συντριπτική πλειοψηφία 84 έναντι 13.

Η ψηφοφορία στη Γερουσία δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη αλλά δεν αποκλείεται να διεξαχθεί ακόμη και σήμερα Τρίτη.

Ο Τραμπ είχε ζητήσει να αλλάξουν διατυπώσεις που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν το σχέδιό του να αποσύρει στρατεύματα των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ή τη Γερμανία, να συμπεριληφθεί διάταξη για να μειωθούν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εταιρείες που διαχειρίζονται ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης -στις οποίες καταλογίζει προκατάληψη εναντίον του-, έχουν νομική προστασία και να μην γίνει η μετονομασία στρατιωτικών βάσεων που φέρουν τα ονόματα ηγετών του Νότου που είχαν ηττηθεί στον αμερικανικό εμφύλιο τον 19ο αιώνα.

Αυτό ήταν το ένατο βέτο Τραμπ σε σχέδια νόμου και η πρώτη φορά που το Κογκρέσο δείχνει ότι θα το ανατρέψει.