H Καμάλα Χάρις καθορίζει τη ψήφο της γερουσίας στις ΗΠΑ - Free Sunday
H Καμάλα Χάρις καθορίζει τη ψήφο της γερουσίας στις ΗΠΑ

H Καμάλα Χάρις καθορίζει τη ψήφο της γερουσίας στις ΗΠΑ

Σε καθοριστικό παράγοντα του αμερικανικού πολιτικού συστήματος αναδεικνύει την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών για την εκλογή των δύο γερουσιαστών στην πολιτεία της Τζόρτζια, καθώς οι δημοκρατικοί δείχνουν να κερδίζουν και τις δύο έδρες και να οδηγούν το σώμα σε ισοψηφία 50-50, στην οποία η απόφαση λαμβάνεται με τη ψήφο του αντιπροέδρου.

Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, η μία έχει ήδη κατοχυρωθεί στον Υποψήφιο των Δημοκρατικών Ράφαελ Γουόρνοκ με διαφορά 1,2 μονάδων (54.000 ψήφοι) έναντι της απερχόμενης υποψήφιας των Ρεπουμπλικάνων Κέλι Λεφλέρ, ενώ στην άλλη έδρα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Γιον Οσοφ προηγείται με διαφορά 0,4 μονάδας (16.000 ψήφοι) του απερχόμενου ρεπουμπλικάνου Ντέηβιντ Περντιού, ο οποίος από την πρωτοχρονιά είχε διακόψει την προεκλογική εκστρατεία καθώς είχε μπει σε καραντίνα λόγω κορονοϊού.

Ο αιδεσιμότατος Γουόρνοκ, ο οποίος είναι πάσοτρας στην ίδια εκκλησία με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, είναι ο 11ος μαύρος γερουσιαστής στην ιστορία των ΗΠΑ και μόλις ο δεύτερος από πολιτεία του Νότου. Αν εκλεγεί ο Όσοφ, θα είναι ο νεώτερος γερουσιαστής που εκλέγεται τα τελευταία 40 χρονια. 

Συνολικά ψήφισαν περίπου 4,4 εκ. άνθρωποι, τα 3 εκ από τους οποίους με επιστολική ψήφο.

Στις προεδρικές εκλογές, η παραδοσιακά συντηρητική Τζόρτζια είχε δώσει την πλειοψηφία και τους εκλέκτορες στον Τζο Μπάιντεν ενώ οι απερχόμενοι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές είναι φανατικοί υποστηρικτές του Τραμπ.