Νέα παραπομπή Τραμπ σε δίκη με τις ψήφους 10 ρεπουμπλικάνων - Free Sunday
Νέα παραπομπή Τραμπ σε δίκη με τις ψήφους 10 ρεπουμπλικάνων

Νέα παραπομπή Τραμπ σε δίκη με τις ψήφους 10 ρεπουμπλικάνων

Σε δίκη στη Γερουσία με την κατηγορία της υποκίνησης στάσης, ακριβώς μία εβδομάδα μετά την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, παραπέμπεται ο πρόεδρος Τραμπ καθως χθες η βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικους, ενέκρινε, όπως ήταν αναμενόμενο, τη σχετική πρόταση με ψήφους 232 υπέρ έναντι 197 κατά.

Ανάμεσα στους 232 ήταν δέκα ρεπουμπλικάνοι, και ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε χθες ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές.

Μοιάζει πάντως απίθανο η παραπομπή αυτή σε δίκη στη Γερουσία να οδηγήσει στην καθαίρεση του Τραμπ προτού να λήξει η θητεία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου και ορκιστεί ο Δημοκρατικός, εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, απέρριψε τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών να συγκαλέσει εκτάκτως το Σώμα για να ξεκινήσει αμέσως η δίκη. Στην περίπτωση που ο Τραμπ καταδικαστεί για υποκίνηση στάσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερουσία να του απαγορεύσει να διεκδικήσει ξανά οποιοδήποτε αξίωμα.

Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους συμπολίτες του να «ξεπεράσουν τα πάθη της στιγμής και να ενωθούν ως ένας αμερικανικός λαός» σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων που σήμανε την ιστορική δεύτερη παραπομπή του σε δίκη στη Γερουσία (impeachment) εξαιτίας της υποκίνησης της αιματηρής εισβολής στο Καπιτώλιο· ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην εξέλιξη αυτή.

«Καταδικάζω απερίφραστα τη βία που είδαμε την περασμένη εβδομάδα», διαβεβαίωσε ο απερχόμενος πρόεδρος. «Η βία και ο βανδαλισμός δεν έχουν απολύτως καμία θέση στη χώρα μας και καμία θέση στο κίνημά μας», συνέχισε. «Η βία του όχλου είναι ενάντια σε όλα όσα πιστεύω και σε όλα όσα αντιπροσωπεύει το κίνημά μας».