Οι ρεπουμπλικάνοι αποδοκιμάζουν τον Τραμπ και τα επεισόδια αλλά η Ουάσιγκτον είναι σε κλοιό ασφαλείας - Free Sunday
Οι ρεπουμπλικάνοι αποδοκιμάζουν τον Τραμπ και τα επεισόδια αλλά η Ουάσιγκτον είναι σε κλοιό ασφαλείας

Οι ρεπουμπλικάνοι αποδοκιμάζουν τον Τραμπ και τα επεισόδια αλλά η Ουάσιγκτον είναι σε κλοιό ασφαλείας

Στον Ντόναλντ Τραμπ καταλόγισε την ευθύνη τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ σε ομιλία του στο σώμα, είπε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τα «προκάλεσε».
Ο Τραμπ «τάισε ψέματα στο πλήθος» και οι υποστηρικτές του «υποκινήθηκαν από τον πρόεδρο και άλλα ισχυρά πρόσωπα» είπε ο Μακόνελ, ένας από τους πιο σημαίνοντες Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς, ο οποίος ήταν από τους πιο σταθερούς συμμάχους του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, αλλά πρόσφατα πήρε αποστάσεις και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ψηφίσει εναντίον του, εφόσον δικαστεί στη Γερουσία.

Στην Ουάσιγκτον έχουν ληφθεί μέτρα υψίστης ασφαλείας στη Ουάσιγκτον ενόψει της σημερινής ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, δώδεκα μέλη της Εθνοφρουράς απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά που τους είχαν ανατεθεί στη φύλαξη, μετά τον έλεγχο που συμπεριελάμβανε πιθανές διασυνδέσεις με ακροδεξιά εξτρεμιστικά κινήματα.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου διευκρίνισε πως ο έλεγχος ήταν ευρύτερος και δεν αφορούσε αποκλειστικά διασυνδέσεις με εξτρεμιστικές ομάδες.

Ένα μέλος της Εθνοφρουράς απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του μετά από ανησυχητικά γραπτά μηνύματα και ένα άλλο μέλος είχε αναφερθεί σε μια τηλεφωνική γραμμή για πληροφορίες, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο στρατηγός Ντάνιελ Χόκανσον, ο οποίος ηγείται του Γραφείου της Εθνοφρουράς.

Την Κυριακή, ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας Κρις Μίλερ είπε ότι το FBI βοηθά τον στρατό στον έλεγχο περισσότερων από 25.000 μελών της Εθνοφρουράς που έχουν αναπτυχθεί στην Ουάσινγκτον για να βοηθήσουν στην προστασία του Καπιτωλίου.

Ο έλεγχος αυτός έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα. Το FBI εξετάζει επίσης αν κάποιος από τους ταραξίες που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου υπηρετεί σε υπηρεσία ασφαλείας.