Η ΕΕ εξασφάλισε άλλες 84 εκ. δόσεις εμβολίων στο πρώτο εξάμηνο - Free Sunday
Η ΕΕ εξασφάλισε άλλες 84 εκ. δόσεις εμβολίων στο πρώτο εξάμηνο

Η ΕΕ εξασφάλισε άλλες 84 εκ. δόσεις εμβολίων στο πρώτο εξάμηνο

Τη πρόθεση να παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους μέχρι και 75 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου το οποίο έχει αναπτύξει μαζί με την αμερικανική Pfizer, ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech,

Οι δύο εταίροι σκοπεύουν «να αυξήσουν τις παραδόσεις από την εβδομάδα της 15ης Φεβρουαρίου» και να χορηγήσουν «την ποσότητα των δόσεων για την οποία έχουμε δεσμευθεί κατά το πρώτο τρίμηνο», καθώς και «μέχρι 75 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά το δεύτερο τρίμηνο» στο πλαίσιο των υπαρχόντων συμβολαίων, εξήγησε ο Ζιρκ Πέτινγκ, οικονομικός διευθυντής σε δήλωσή του που διαβιβάσθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP.

Χθες, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε οτι η AstraZeneca αναμένεται να παραδώσει στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο, 40.000.000 δόσεις.

Αρχικά, η εταιρεία είχε αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε παραδόσεις μειωμένες 31 εκ. μειωμένες κατά 60% από τα 80.000.000 που αναμένονταν μέχρι το τέλος Μαρτίου, προκαλώντας την αντίδραση της ΕΕ, αλλά τελικά επετεύχθη συμβιβασμός,

"Η AstraZeneca θα παραδώσει 9 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις το πρώτο τρίμηνο (συνολικά 40 εκατομμύρια) σε σύγκριση με την προσφορά της προηγούμενης εβδομάδας και θα ξεκινήσει τις παραδόσεις μία εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, δήλωσε η κυρία Φον Ντερ Λάιεν μετά από διάσκεψη με τους επικεφαλής των φαρμακευτικών εταιρειών και παράλληλα έκανε γνωστό ότι η εταιρεία θα επεκτείνει επίσης την παραγωγική της ικανότητα στην Ευρώπη".

"Θέλουμε το 70% των ενηλίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν εμβολιαστεί έως τα τέλη του καλοκαιριού", δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, επιβεβαιώνοντας τον στόχο αυτό που είχε ανακοινώσει τη 19η Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας παρήγγειλε επιπλέον 40 εκατομμύρια δόσεις του υποψηφίου για το 2022 εμβολίου κατά της COVID-19 της Valneva, αυξάνοντας τη συνολική της παραγγελία σε 100 εκατομμύρια δόσεις, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η Βρετανία μπορεί επίσης να παραγγείλει περαιτέρω 90 εκατομμύρια δόσεις μεταξύ του 2023 και του 2025.

Η Valneva, η οποία αναμένει αναφορά για την κλινική της δοκιμή πρώτης και δεύτερης φάσης εντός τριών μηνών, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει την εμπορική παραγωγή στην Σκωτία.

Οι εγκαταστάσεις στην Σκωτία είναι έτοιμες να προμηθεύσουν το εμβόλιο κατά της COVID-19 αμέσως μόλις αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και έχει λάβει την έγκριση της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής της Βρετανίας, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο προσωρινός πρόεδρος της ειδικής ομάδας για τα εμβόλια της βρετανικής κυβέρνησης Κλάιβ Ντιξ.

"Οι περαιτέρω 40 εκατομμύρια δόσεις που εξασφαλίστηκαν μέσω της σημερινής συμφωνίας ενισχύουν σημαντικά το χαρτοφυλάκιό μας και μας δίδουν μελλοντικά ευελιξία, αν χρειαστεί να επανεμβολιάσουμε οποιοδήποτε μέρος του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου", πρόσθεσε ο Ντιξ.

Η υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι είναι πεπεισμένη πως το πρόγραμμα εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εξασφαλισμένο, έπειτα από διένεξη με την ΕΕ για τις προμήθειες εμβολίων, αφού η χώρα έλαβε εγγυήσεις από τις Βρυξέλλες.