Προκλητικές ενέργειες καταλογίζει στη Ρωσία η ΕΕ - Ενίσχυση του διαλόγου προτείνει η Ελλάδα - Free Sunday
Προκλητικές ενέργειες καταλογίζει στη Ρωσία η ΕΕ - Ενίσχυση του διαλόγου προτείνει η Ελλάδα

Προκλητικές ενέργειες καταλογίζει στη Ρωσία η ΕΕ - Ενίσχυση του διαλόγου προτείνει η Ελλάδα

Έκθεση με επιλογές πολιτικής όσον αφορά στις σχέσεις της ΕΕ με την Ρωσία, ζήτησε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως αναφέρουν τα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν από τους 27, στα οποία η ΕΕ καταδικάζει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Ρωσίας

Ειδικότερα σημειώνεται ότι η ΕΕ, που διεξήγαγε στρατηγική συζήτηση για την Ρωσία, καταδικάζει τις παράνομες, προκλητικές και διασπαστικές ενέργειες εναντίον της ΕΕ, των κρατών-μελών της και ευρύτερα. Επαναβεβαιώνει την ενότητα και την αλληλεγγύη της μπροστά σε τέτοιες ενέργειες και τη στήριξή της στους ανατολικούς εταίρους της.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την αλληλεγγύη του στη Δημοκρατία της Τσεχίας και στηρίζει την αντίδρασή της, αναφέρεται ακόμη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει εκ νέου τη δέσμευσή του στις πέντε αρχές που διέπουν την πολιτική της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία. Καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο να παρουσιάσει έκθεση με επιλογές πολιτικής σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, τον Ιούνιο.

H ΕΕ θα συνεχίσει τον συντονισμό με τους εταίρους της, προστίθεται.

Λίγο νωρίτερα, μετά τη συνάντηση του με τον ρώσο ομόλογο του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νικος Δένδιας είχε πει ότι «επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης είναι η σχέση μεταξύ Ένωσης και Ρωσίας να επανέλθει στο επίπεδο που βρισκόταν και όχι να διολισθήσει σε περαιτέρω επιδείνωση».

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «ειλικρινή και ανοιχτή» τη συζήτηση που είχαν για τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, οι οποίες «δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο κι αυτό μας δημιουργεί τεράστια ανησυχία, γιατί εμείς αποδίδουμε σημασία στην ύπαρξη αυτών των σχέσεων». Μάλιστα, ανέτρεξε στο παρελθόν, υπενθυμίζοντας ότι «η συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας ΕΕ και Ρωσίας υπογράφηκε πριν από 27 χρόνια, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στο νησί από το οποίο κατάγομαι, την Κέρκυρα και κατά μια περίεργη συγκυρία, αν και δεν είχα καμία ενασχόληση τότε με την πολιτική, ήμουν παρών στην τελετή αυτής της υπογραφής, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου».

«Πιστεύουμε ότι η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης και παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων. Γι' αυτό είναι απαραίτητη η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας και απώτερος σκοπός πρέπει να είναι η ομαλοποίηση αυτών των σχέσεων. Αυτό είναι προς αμοιβαίο όφελος. Πιστεύουμε όμως ότι αυτό είναι και το συμφέρον της Ρωσίας, αφού η ΕΕ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της, ενώ αντιμετωπίζει, μαζί με την ΕΕ, κοινές προκλήσεις. Αυτό ήταν το πνεύμα της συμφωνίας που υπογράφτηκε στην Κέρκυρα πριν από τρεις δεκαετίες. Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, δεσμεύεται από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της. Θα συνεχίσει όμως να τονίζει την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του διαλόγου και της δημιουργίας των συνθηκών, που θα επιτρέψουν σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού, την εξομάλυνση και μετά, σε δεύτερη φάση, την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας. Αυτό είναι και το μήνυμα, που θα μεταφέρει αύριο στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

O Ρώσος υπουργός επισήμανε ότι «οι σχέσεις μας διέρχονται όχι τους καλύτερους καιρούς», υποστηρίζοντας ότι δεν είχε η Ρωσία την πρωτοβουλία «να ξεκινήσει το σπιράλ των κυρώσεων, που ξετυλίγεται από τις Βρυξέλλες». «Επιβεβαιώσαμε την ετοιμότητά μας για εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ, αλλά αποκλειστικά βάσει των αρχών της ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και του υπολογισμού των συμφερόντων ο ένας του άλλου και όχι βάσει μονομερών παράνομων απαιτήσεων», είπε ο κ. Λαβρόφ, εκτιμώντας ότι όλες οι εντάσεις και συγκρούσεις σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη, Συρία και Υπερκαυκασία «μπορούν να επιλυθούν αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα επί των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και χωρίς να επιτραπεί η αντιπαράθεση».