UNESCO κατά Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί - Free Sunday
UNESCO κατά Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

UNESCO κατά Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Κατά τη διάρκεια της 44ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομίας της ΟΥΝΕΣΚΟ, υιοθετήθηκε απόφαση, που ικανοποιεί την Ελλάδα αναφορικά με την μετατροπή, από την Τουρκία, σε μουσουλμανικά τεμένη της Αγίας Σοφίας και της Μονής της, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

«Η απόφαση που υιοθετήθηκε κατά την 44ης Σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και αφορά Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κωνσταντινούπολη, εν προκειμένω την Αγία Σοφία και την Μονή της Χώρας κρίνεται ικανοποιητική για την Ελλάδα, καθώς ανταποκρίνεται στις βασικές μας επιδιώξεις» υπογραμμίζουν πηγές του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Προσθέτουν δε ότι η εν λόγω απόφαση, μεταξύ άλλων, αποτυπώνει την βαθύτατη λύπη της Επιτροπής για την έλλειψη διαλόγου και σχετικής πληροφόρησης των προθέσεων της Τουρκίας για την αλλαγή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας και τούτο παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις οδηγίες των κατευθυντήριων γραμμών του Οργανισμού.

Επίσης, η απόφαση εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις επιπτώσεις που αυτές οι αλλαγές θα επιφέρουν  στον οικουμενικό χαρακτήρα των δυο μνημείων και καλεί την Τουρκία να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της και να προχωρήσει σε διάλογο πριν αποφασίσει οποιαδήποτε άλλη ριζική αλλαγή η οποία θα αφορά τα δύο μνημεία.

Τέλος, η απόφαση, ζητάει από την Τουρκία να καταθέσει  στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μέχρι τη 1η Φεβρουαρίου 2022, ενημερωμένη έκθεση των εργασιών συντήρησης των δυο μνημείων προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο της Επιτροπής, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν 21 κράτη-μέλη, η Ελλάδα μετέχει ως παρατηρητής , ενώ έχει θέσει υποψηφιότητα για την επόμενη περίοδο.

O ρόλος της Αιγύπτου

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εξωτερικών σε στενό συντονισμό με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προέβησαν σε φιλικές κρούσεις προς τα κράτη μέλη της εν λόγω Επιτροπής με σκοπό αφενός να επιτευχθεί θετικό για την χώρα μας λεκτικό, και αφετέρου να αντικρουστούν αντίστοιχες προσπάθειες της Τουρκίας, η οποία επίσης προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να αποφύγει την υιοθέτηση του λεκτικού αυτού.

Καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες μας διαδραμάτισε η Αίγυπτος. Σημειώνεται εν προκειμένω ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συζητήσει εκτενώς το ζήτημα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και άλλους Υπουργούς φιλικών προς την Ελλάδα κρατών.