Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Άγχος στα στάδια με άδειες κερκίδες - Free Sunday
Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Άγχος στα στάδια με άδειες κερκίδες

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Άγχος στα στάδια με άδειες κερκίδες

Η μεγάλη αγωνία όλων των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1896 και μετά ήταν παραδοσιακά να αρχίσουν οι αγώνες χωρίς προβλήματα και παρατράγουδα. Με θεατές στις κερκίδες και ασφάλεια τόσο μέσα όσο κι έξω από τους αγωνιστικούς χώρους.

Φέτος, για πρώτη φορά, η μεγάλη αγωνία της ιαπωνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Γιοσίιντε Σούγκα είναι να τελειώσουν οι αγώνες, που θεωρητικά είχαν τις λιγότερες προκλήσεις ασφαλείας από οποιαδήποτε προηγούμενη διοργάνωση.

Κι αυτό γιατί, ενώ οι ίδιοι οι διοργανωτές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη διασπορά του ιού στους αθλητές, κορυφαία στελέχη της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας έχουν καταστήσει σαφές ότι η συνέχεια των αγώνων, καθημερινά, θα συνδυάζεται με τα κρούσματα. Το πρόβλημα για τον Σούγκα ενισχύεται, καθώς ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο επικεφαλής της διοργάνωσης των αγώνων, Τοσίρο Μούτι, ο οποίος επισήμανε ότι ήδη πριν από τους αγώνες είχαν βρεθεί θετικοί τόσο αθλητές όσο και εργαζόμενοι στη διοργάνωση και ότι η συνέχεια των αγώνων θα εξετάζεται σε συνάρτηση με τα κρούσματα.

Για την ιαπωνική κυβέρνηση, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε μια σοβαρή ήττα, καθώς η απόφαση να διεξαχθούν οι αγώνες ελήφθη παρά την καταγεγραμμένη αντίδραση της ιαπωνικής κοινής γνώμης, η οποία βιώνει την τέταρτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Μάρτιο του 2020, αλλά και των Ιαπώνων αθλητών, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν κατανοούν τι νόημα έχουν οι αγώνες χωρίς θεατές και για χάρη τίνος αγωνίζονται στους αγώνες που γίνονται με καθυστέρηση ενός χρόνου παρά μία μέρα, καθώς πέρυσι θα άρχιζαν στις 24 Ιουλίου.

Έναν χρόνο παρά μία μέρα μετά, το Τόκιο κατέγραψε την παραμονή των αγώνων τα περισσότερα κρούσματα από τον Ιανουάριο, ενώ η αύξηση των τελευταίων δύο εβδομάδων έφτασε το 50% και οι ανησυχίες για το κατά πόσο θα αντέξει το σύστημα υγείας ενισχύονται.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι διοργανωτές, ακολουθώντας το παράδειγμα των παλαιότερων διοργανώσεων, παρήγγειλαν 160.000 προφυλακτικά για να τα μοιράσουν στους περίπου 12.000 αθλητές. Μονάχα που φέτος, για πρώτη φορά, η παρότρυνση ήταν να μην τα χρησιμοποιήσουν, τουλάχιστον όσο είναι στο Ολυμπιακό χωριό.

Τα πολιτικά προβλήματα όμως της ιαπωνικής κυβέρνησης, μετά την απόφασή της να γίνουν οι αγώνες, δεν σταμάτησαν εκεί καθώς υποχρεώθηκε να απομακρύνει τον υπεύθυνο της τελετής έναρξης για αντισημιτικά σχόλια, που είχε κάνει το 1998, ενώ απομακρύνθηκε και ο συνθέτης που είχε αναλάβει την τελετή έναρξης, διότι είχε κάνει αρνητικά σχόλια για τους ανάπηρους το 1990.

Με ανησυχεί πάρα πολύ το ότι η κοινή γνώμη είναι τόσο διχασμένη, είπε ο Σούγκα, σε μια δήλωση που απείχε από την πραγματικότητα, καθώς το ποσοστό των Ιαπώνων υπέρ της μη διοργάνωσης έχει φτάσει ήδη το 70%.

 

Η ελληνική συμμετοχή

Σε αυτό το κλίμα, για την κοινή γνώμη θα είχε κάποια σημάδια η συμμετοχή κορυφαίων αθλητών, όπως ο Γιάννης Αντετοκούμπο στο μπάσκετ, καθώς είναι πολύ πρόσφατοι οι πανηγυρισμοί στο Μιλγουόκι για την κατάκτηση του NBA, όμως το ελληνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, χωρίς τον Γιάννη, αποκλείστηκε από τους αγώνες, καθώς έχασε από την Τσεχία.

Έτσι, το μοναδικό ελληνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα που φιλοδοξεί να διακριθεί στο Τόκιο είναι αυτό του πόλο, που για μια ακόμη φορά τα κατάφερε να συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η ελληνική αποστολή αποτελείται από 83 αθλητές και αθλήτριες, που θα πάρουν μέρος σε 18 αγωνίσματα. Αυτό σημαίνει δώδεκα λιγότεροι αθλητές σε σχέση με τους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016, που ήταν 95, αλλά συμμετοχή σε δύο επιπλέον αγωνίσματα, το τάε κβον ντο με τη Γενιά Τζελη και το τένις με τον Στέφανο Τσιτσιπά και τη Μαρία Σάκκαρη, που ανεβάζουν το σύνολο των αγωνισμάτων με ελληνική συμμετοχή στα 18 σε σύνολο 50.

Η προηγούμενη, πριν από το Ρίο, αποστολή με λιγότερους από 100 αθλητές ήταν το 1992, στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ελλήνων αθλητικών παραγόντων, η ελληνική αποστολή φέτος θα ήταν μεγαλύτερη και θα είχαν πιάσει τα όρια κι άλλοι Έλληνες αθλητές, ενώ θα υπήρχαν πολλοί που θα μπορούσαν να κερδίσουν τη συμμετοχή τους μέσα από την παγκόσμια κατάταξη, αν λόγω κορονοϊου δεν αναβάλλονταν σειρά αγώνων.

Τις εκτιμήσεις αυτές επιβεβαίωσε η πρόκριση του γυμναστή Λευτέρη Πετρούνια μόλις έναν μήνα πριν από τους Αγώνες, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ντόχα, το οποίο, αν δεν γινόταν, ο κορυφαίος Έλληνας γυμναστής θα έμενε εκτός Ολυμπιακών.

Αν πάντως όλα πάνε όπως τα προγραμματίζει ο πρωθυπουργός Σούγκα, η 47χρονη τοξοβόλος Ευαγγελία Ψάρρα συμμετέχει για έκτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, όσες έχουν ήδη η σκοπεύτρια Άγη Κασούμη και ο ιστιοπλόος Τάσος Μπουντούρης, ενώ η ιστιοπλόος Αιμιλία Τσουλφά, στα 48 της, θα γίνει η μεγαλύτερη σε ηλικία αθλήτρια που συμμετέχει σε ελληνική αποστολή σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η νεότερη σε ηλικία αθλήτρια είναι η 17χρονη Κρυσταλλένια Γιαλαμά.

Από τους 83 αθλητές:

  • 43 παίρνουν μέρος για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς.
  • 20 συμμετέχουν σε αγωνίσματα του στίβου.
  • 34 ανήκουν στην κολυμβητική ομοσπονδία, 12 στην κολύμβηση, 9 στην καλλιτεχνική κολύμβηση και 13 στην εθνική πόλο των ανδρών.
  • 6 είναι Ολυμπιονίκες σε προηγούμενες συμμετοχές και συγκεκριμένα: η επικοντίστρια Κατερίνα Στεφανίδη, η σκοπεύτρια Άννα Κορακάκη, ο γυμναστής Λευτέρης Πετρούνιας, οι ιστιοπλόοι Αιμιλία Τσουλφά, Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής.

 

Πριν πέντε χρόνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, η Ελλάδα είχε κατακτήσει έξι μετάλλια και συγκεκριμένα δύο η Άννα Κορακάκη, κι από ένα η Κατερίνα Στεφανίδη, ο Λευτέρης Πετρούνιας και οι Παναγιώτης Μάντης - Παύλος Καγιαλής.

Ο μόνος ολυμπιονίκης του 2016 που δεν συμμετέχει εφέτος είναι ο Σπύρος Γιαννιώτης ενώ αρχηγός της ελληνικής αποστολής είναι ο Μιχάλης Φυσεντζίδης.