Νέος «ψυχρός πόλεμος»; - Free Sunday
Νέος «ψυχρός πόλεμος»;

Νέος «ψυχρός πόλεμος»;

Συγκεκριμένα, νέα κούρσα εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας φαίνεται πως ξεκινά μετά την λειτουργία τμήματος της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ρουμανία. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε την Παρασκευή να προσαρμόσει τον προϋπολογισμό των δαπανών κατά τρόπο ώστε να εξουδετερωθούν οι απειλές προς τη Ρωσία. Ο Πούτιν είπε ότι η έναρξη της λειτουργίας της αντιπυραυλικής ασπίδας αποτελεί βήμα προς μία νέα κούρσα εξοπλισμών.

Την Πέμπτη στη βάση Ντεσεβέλου ξεκίνησε η λειτουργία της αντιπυραυλικής ασπίδας -παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ, αμερικανών και ρουμάνων αξιωματούχων-, την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά της. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η αντιπυραυλική ασπίδα συνιστά κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας. «Λαμβάνονται μέτρα ώστε να διασφαλιστεί το αναγκαίο επίπεδο ασφάλειας για τη Ρωσία. Ο ίδιος ο πρόεδρος (σ.σ. Πούτιν), επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω, έχει επανειλημμένως θέσει το ερώτημα: Κατά ποίου λειτουργεί το σύστημα;» αναρωτήθηκε ο Πεσκόφ.

Το αντιπυραυλικό σύστημα του ΝΑΤΟ, βασισμένο σε αμερικανική τεχνολογία, ξεκίνησε το 2010 και έχει ως στόχο τη σταδιακή εγκατάσταση μονάδων αντιπυραυλικής άμυνας στην Ανατολική Ευρώπη και την Τουρκία.

Η βάση του Ντεσεβέλου, η κατασκευή της οποίας κόστισε περί τα 800 εκατομμύρια δολάρια, αποτελείται κυρίως από πυραύλους τύπου SM-2. Θα περιληφθεί επισήμως στο ΝΑΤΟϊκό αντιπυραυλικό σύστημα κατά τη Σύνοδο Κορυφής στην Βαρσοβία τον Ιούλιο.