Μεταμεσονύκτιο θρίλερ με τα συντρίμμια του μοιραίου Airbus της Egyptair - Free Sunday
Μεταμεσονύκτιο θρίλερ με τα συντρίμμια του μοιραίου Airbus της Egyptair

Μεταμεσονύκτιο θρίλερ με τα συντρίμμια του μοιραίου Airbus της Egyptair

Τα συντρίμμια που βρέθηκαν το απόγευμα δεν ανήκουν σε αεροσκάφος, αναφέρουν πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Τα νέα δεδομένα ανατρέπουν τις προηγούμενες πληροφορίες που ανέφεραν οτι 230 ναυτικά μίλια Νότια της Κρήτης βρέθηκαν δυο αντικείμενα, ένα μακρόστενο πορτοκαλί και ένα παραλληλόγραμμο που ανήκουν στο μοιραίο Airbus της Egyptair, από ένα C295 μεταφορικό αεροπλάνο της Αιγύπτου, πληροφορίες που μετέδιδε και η ΕΡΤ.

Νωρίτερα σε δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ανέφερε «Στις 03:39 τα ξημερώματα η πορεία του αεροσκάφους ήταν νότια και νοτιο-ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου, αμέσως μετά εισήλθε στον FIR Καΐρου, έκανε στροφές 90 μοίρες αριστερά και μετά 360 μοίρες προς τα δεξιά και πραγματοποίησε την κάθοδο από τα 38.000 στα 15.000 πόδια και στη συνέχεια χάθηκε στα 10.000 πόδια.»

Η ελληνική ΥΠΑ ενεργοποίησε τη διαδικασία διάσωσης για το αιγυπτιακό αεροπλάνο

Στις 3:45, περίπου 15 λεπτά μετά από την απώλεια στίγματος  του αιγυπτιακού αεροσκάφους ενεργοποιήθηκαν απο την ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, οι διαδικασίες διάσωσης του αιγυπτιακού αεροσκάφους, το οποίο αγνοείται  απο τις 3:29:40 σήμερα το πρωί.

Η ΥΠΑ σε ανακοίνωση της επισημαίνει ότι ο πιλότος στις επικοινωνίες του με τις ελληνικές υπηρεσίες, κατά τη μία περίπου ώρα (από τις 2:24) που ήταν στο ελληνικό FIR ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος. 

"Κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς αναφορικά με την εξαφάνιση του αεροσκάφους τύπου Α320 των αιγυπτιακών αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση MS804 από Παρίσι προς Κάιρο.

Την ίδια στιγμή, ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σερίφ Ισμαήλ, είπε ότι δεν μπορεί ούτε να αποκλειστεί, ούτε να επιβεβαιωθεί οποιαδήποτε εκδοχή. 

Ο πρώην επικεφαλής της Μονάδας Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων της Γαλλίας, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι το αεροπλάνο δέχτηκε επίθεση.   

Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει στις 11:09 το βράδυ (12:09 στην Ελλάδα), από το Παρίσι και επικοινώνησε με τις ελληνικές αρχές στις ήταν στις 2:55 το πρωί, εντός ελληνικού εναέριου χώρου, χωρίς να αναφέρει προβλήματα. 

Λίγο αργότερα, όμως, όπως δήλωσε ο διοικητής της Πολιτικής Αεροπορίας, Κωνσταντίνος Λιτζεράκος, ο πιλότος δεν ανταποκρίθηκε όταν ο Έλληνας ελεγκτής προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του για να τον ενημερώσει ότι βγαίνει από τον ελληνικό εναέριο χώρο. 

θα πρέπει να σημειωθεί ότι γαλλικά Μέσα ανέφεραν ότι το αεροπλάνο ήταν στον ελληνικό εναέριο χώρο, όταν εξαφανίστηκε αλλά ο κ. Λιτζεράκος διευκρίνισε ότι χάθηκε από τα ραντάρ στις 3:29 ενώ ήταν δέκα μίλια μέσα στο αιγυπτιακό FIR, περίπου 130 μίλια Νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Η εταιρεία έκανε γνωστό ότι πριν εξαφανιστεί είχε εκπέμψει και σήμα κινδύνου ενώ η βρετανική DAILY MIRROR επικαλείται μαρτυρία πλοιάρχου ότι είδε φωτιά στο σημείο όπου φέρεται να έχει αφεθεί το τελευταίο στίγμα.

Το αεροπλάνο πετούσε στα 37.000 πόδια με 10μελές πλήρωμα και 56 επιβάτες, από τους οποίους 30 ήταν Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι και ένας Βρετανός.

Αιγυπτιακές πηγές εκτιμούν ότι συνετρίβη στη θάλασσα.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν διαθέσει πλωτά και εναέρια μέσα για την επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης. 

Η ακριβής ανακοίνωση της ΥΠΑ έχει ως εξής:

«Η πτήση MSR 804, A320 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Κάιρο εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 02:24 πμ τοπική ώρα. Αναγνωρίσθηκε και εξουσιοδοτήθηκε από τον αρμόδιο ελεγκτή εναερίου κυκλοφορίας, για την πορεία της πτήσης του. Στις 02:48 πμ μεταβιβάζεται στον επόμενο τομέα ελέγχου και εξουσιοδοτείται από τον αρμόδιο ελεγκτή, για το σημείο εξόδου από το FIR Αθηνών. Ο πιλότος ήταν ευδιάθετος και ευχαρίστησε στα ελληνικά.

Στις 03:27 πμ το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών προσπάθησε να επικοινωνήσει με το αεροσκάφος για μεταβίβαση επικοινωνίας και ελέγχου από το FIR Αθηνών στο FIR Καΐρου. Παρά τις επανειλημμένες κλήσεις το αεροσκάφος δεν ανταποκρίθηκε, οπότε ο ελεγκτής εναερίου κυκλοφορίας κάλεσε στη συχνότητα κινδύνου, χωρίς απόκριση από την πλευρά του αεροσκάφους. Στις 03:29 βρίσκεται πάνω στο σημείο εξόδου. Στις 03:29:40 πμ χάνεται το στίγμα του αεροσκάφους από το ραντάρ περίπου 7 ΝΜ νότια/νοτιοανατολικά από το σημείο ΚUMBI, εντός του FIR Καΐρου. Άμεσα ζητήθηκε η συνδρομή των ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας για πιθανό εντοπισμό στόχου, χωρίς αποτέλεσμα. Στις 03:45 πμ ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες έρευνας και διάσωσης μέσω ΕΚΣΕΔ, ΕΚΑΕ και ΚΕΝΑ, με παράλληλη ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Καΐρου».

egyptair1