Ένας στους 70 δεν φτάνει ποτέ στον προορισμό της ασφάλειας - Free Sunday
Ένας στους 70 δεν φτάνει ποτέ στον προορισμό της ασφάλειας

Ένας στους 70 δεν φτάνει ποτέ στον προορισμό της ασφάλειας

"Μεγάλες ζώνες υποχρεωτικού εγκλεισμού" χαρακτήρισε τα κέντρα καταγραφής μεταναστών στα ελληνικά νησιά ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσεΐν, μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο αλ  Χουσεΐν είπε ότι διαπίστωσε αύξηση των χώρων κρατήσεων μεταναστών σε όλην την Ευρώπη και ε αυτούς συμπεριέλαβε τα hot spots στην Ελλάδα και την Ιταλία.

"Ακόμη και τα ασυνόδευτα παιδιά συχνά κρατούνται μέσα σε κελιά φυλακών ή σε κέντρα που περιφράσσονται από συρματοπλέγματα. Η κράτηση δεν είναι ποτέ προς το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, το οποίο πρέπει να υπερισχύει των στόχων της μετανάστευσης", ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής.

Τα συγκεκριμένα κέντρα καταγραφής στα ελληνικά νησιά έχουν μετατραπεί σε κλειστά κέντρα κράτησης  μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στις 20 Μαρτίου, η οποία προβλέπει την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στα τουρκικά παράλια.

Ο Ύπατος Αρμοστής εξέφρασε την θλίψη του για την αντιμεταναστευτική ρητορική που διευρύνεται στην Ευρώπη, όπου μόνο 1600 άτομα, το 1% του προβλεφθέντος συνόλου έχει επανεγκατασταθεί από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 200.000 πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να μπουν στην Ευρώπη από την αρχή του χρόνου.

Από αυτούς το 1/4 ήταν Λίβυοι που προσπάθησαν να μπουν στην Ιταλία ενώ οι υπόλοιποι Σύροι, Αφγανοί και Πακιστανοί που ήλθαν μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα  

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τα καταγεγραμμένα θύματα αναγκαστικής εγκατάλειψης των εστιών, λόγω των πολέμων ήταν 2.850 σε ένα σύνολο 208150 ατόμων που καταγράφηκαν σε Ελλάδα και Ιταλία.

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της έκθεσης της Ύπατης Αρμοστείας.