Οι διακινητές επέλεξαν την είσοδο στην Ευρώπη από Ιταλία - Free Sunday
Οι διακινητές επέλεξαν την είσοδο στην Ευρώπη από Ιταλία

Οι διακινητές επέλεξαν την είσοδο στην Ευρώπη από Ιταλία

Στροφή των διακινητών προσφύγων και μεταναστών στη διακίνηση ανθρώπων προς Ευρώπη μέσω Ιταλίας καταγράφουν οι υπηρεσίες της Frontex μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίτσε Λετζέρι, σε συνέντευξή του σε γερμανικές εφημερίδες, μετά τη συμφωνία, οι άνθρωποι που παίρνουν το ρίσκο να διασχίσουν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη προς την Ιταλία είναι 14 φορές περισσότεροι από όσους έρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα. 

«Ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων των συνόρων μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας υπερβαίνει φέτος όλες τις άλλες παράνομες διελεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Λεντζέρι ο οποίος υπολόγισε ότι περίπου 300.000 από τη Δυτική Αφρική θα κατευθυνθούν προς τις χώρες του Μάγρεμπ για να περάσουν στην Ευρώπη» αλλά αρνήθηκε να προβλέψει πόσοι από αυτούς θα διακινδυνεύσουν την διέλευση  με πλοίο.

Ο Λεντζέρι προειδοποίησε ότι και η Αίγυπτος εξελίσσεται σε σημαντικό σημείο διέλευσης προς την Ευρώπη αν και χαρακτήρισε το πέρασμα από εκεί ιδιαίτερα επικίνδυνο και πολυήμερο. 

Η πύλη της Αιγύπτου χρησιμοποιείται κυρίως από πρόσφυγες με προέλευση τη Δ. Αφρική και το Κέρας της Αφρικής. 

«Στην Ερυθραία διώκονται άνθρωποι και υπάρχει μια στυγνή δικτατορία. Οι άνθρωποι αυτοί χρήζουν προστασίας ενώ  από τη 
Σενεγάλη, την Γκάμπια την Ακτή Ελεφαντοστού και τον Νίγηρα φεύγουν λόγω της έλλειψης προοπτικής».

Ο επικεφαλής της Frontex εξήρε την απόφαση της ΕΕ να δώσει περισσότερες ευκαιρίες νόμιμης εισόδου σε πρόσφυγες από περιοχές οι οποίες πλήττονται από κρίση τόσο «για να προστατευθούν οι πρόσφυγες, όσοι και για να εμποδισθεί
 η είσοδος τρομοκρατών ή εγκληματιών».