Από Ρωσία, Ουζμπεκιστάν και Κιργιστάν οι τρεις καμικάζι στο αεροδρόμιο Ατατούρκ - Free Sunday
Από Ρωσία, Ουζμπεκιστάν και Κιργιστάν οι τρεις καμικάζι στο αεροδρόμιο Ατατούρκ

Από Ρωσία, Ουζμπεκιστάν και Κιργιστάν οι τρεις καμικάζι στο αεροδρόμιο Ατατούρκ

Ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος ο οποίος μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στο Associated Press είπε ότι οι τρείς βομβιστές καμικάζι που σκόρπισαν το θάνατο στο αεροδρόμιο Ατατούρκ ήταν από την Ρωσία και τα κράτη της Κεντρικής Ασίας, Ουζμπεκιστάν και Κιργιστάν.

Οι δράστες, που είχαν φτάσει με ταξί, κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το χώρο των αναχωρήσεων -χτυπώντας αρχικά τον έλεγχο- αλλά η Άγκυρα υποβαθμίζει τα ερωτηματικά για τα κενά στην ασφάλεια.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές αριθμού πηγών κοντά στην έρευνα που επικαλούνται διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, μεταξύ τους το Γαλλικό και το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, φαίνεται ότι η επίθεση κατάφερε να περάσει και στο χώρο των αναχωρήσεων.

Ο πρώτος ένοπλος, υποστηρίζουν οι αναφορές, αφού άρχισε να ανοίγει πυρ αδιακρίτως πυροδότησε στο χώρο του ελέγχου τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Εξαιτίας του χάους και του πανικού που ακολούθησε στο σημείο, ο δεύτερος δράστης (επίσης πυροβολώντας αδιακρίτως) φέρεται να κατάφερε να περάσει στο χώρο των αναχωρήσεων στον πρώτο όροφο και να πυροδοτήσει, στο τέλος, εκεί τα εκρηκτικά με το οποία ήταν ζωσμένος. Ο τρίτος δράστης φέρεται να πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος κοντά στην είσοδο του κτιρίου, θέτοντας έτσι στόχο κόσμο που προσπαθούσε να διαφύγει.

Πέραν των μαρτυριών, και τα βίντεο από την επίθεση που διαδόθηκαν στο Διαδίκτυο δείχνουν πως τουλάχιστον ένας από τους δράστες είχε καταφέρει να περάσει στα ενδότερα του αεροδρομίου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε υποβαθμίσει τα ερωτηματικά για τα μέτρα ασφαλείας, λέγοντας πως «δεν μπορεί να γίνει λόγος για κενό ασφάλειας ούτε στο χώρο των αναχωρήσεων ούτε στον χώρο των αφίξεων».