Δ. Αβραμόπουλος: Ιστορική η συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή - Free Sunday
Δ. Αβραμόπουλος: Ιστορική η συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

Δ. Αβραμόπουλος: Ιστορική η συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

Ο κ. Αβραμόπουλός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εγκρίνει την πρότασή του για την ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

«Είναι ιστορική η συμφωνία που επετεύχθη για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Στην πράξη αναγνωρίζεται ότι τα εξωτερικά σύνορα των Κρατών-Μελών είναι κοινά μας Ευρωπαϊκά σύνορα και ότι η φύλαξη και η διαχείρισή τους είναι κοινή Ευρωπαϊκή ευθύνη» επισήμανε ο Έλληνας επίτροπος και πρόσθεσε ότι «ότι όχι μόνο δεν θίγεται καθόλου η εθνική κυριαρχία αλλά αντίθετα, αυτό το καινούργιο σώμα θα αποτελείται από στελέχη όλων των κρατών μελών, και από κοινού με αυτά, θα έχει την ευθύνη για ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο επίτροπος Μετανάστευσης αναρωτήθηκε «πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα εάν αυτό το σώμα υπήρχε δυο χρόνια πριν. Θα είχε αντιμετωπιστεί διαφορετικά η προσφυγική κρίση, θα είχε τύχει καλύτερης διαχείρισης και θα είχαν διασφαλιστεί και προστατευτεί πιο αποτελεσματικά τα κοινά ευρωπαϊκά μας σύνορα» σημείωσε, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι «ο νέος ενισχυμένος οργανισμός θα συμβάλλει τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων». 

Σημειώνεται πως η «Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή» (EBCG) μετατρέπεται σε σώμα συνοριοφυλάκων με εφεδρείες που θα διατίθενται από όλα τα κράτη-μέλη, κι όχι σε εθελοντική βάση, θα εξελιχθεί ενώ η Frontex καταργείται. 

Όπως τόνισε στην πρωτολογία του ο κ. Αβραμόπουλος «Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε πάλι μια από τις κύριες αδυναμίες του σημερινού συστήματος, όπου ο Frontex πρέπει να βασίζεται στις εθελοντικές, και συχνά ανεπαρκείς, συμβολές εκ μέρους των κρατών μελών. Παράλληλα, θέτουμε σε εφαρμογή μια σειρά ισχυρών προληπτικών μέτρων. Ο Οργανισμός θα παρακολουθεί στενά τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, ιδίως με την ανάπτυξη ειδικών αξιωματούχων-συνδέσμων (Liaison Officers)  που θα διευκολύνουν τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών».