Ζώνη ασφαλείας στη Συρία και αύξηση της βοήθειας για τη μετανάστευση ζητά η Τουρκία από την ΕΕ - Free Sunday
Ζώνη ασφαλείας στη Συρία και αύξηση της βοήθειας για τη μετανάστευση ζητά η Τουρκία από την ΕΕ

Ζώνη ασφαλείας στη Συρία και αύξηση της βοήθειας για τη μετανάστευση ζητά η Τουρκία από την ΕΕ

Tην Αθήνα επισκέπτεται σήμερα Παρασκευή, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χόρστ Ζεεχόφερ ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Χθες Πέμπτη το βράδυ στην Άγκυρα, ο κ.Ζεχόφερ ευχαρίστησε την Τουρκία για τη βοήθεια της στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και δεσμεύθηκε για τη χορήγηση περισσότερης ευρωπαϊκής βοήθειας.

«Ευχαριστώ από την καρδιά μου, η Τουρκία έχει προσφέρει μια μεγάλη υπηρεσία όχι μόνο στην Γερμανία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όπου μπορούμε να προσφέρουμε, είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε την Τουρκία, σε ό,τι επιθυμεί. Χωρίς τη δική σας αλληλεγγύη το μεταναστευτικό πρόβλημα στην περιοχή μας δεν θα μπορούσε να ξεπεραστεί. Είναι ένα επίτευγμα που θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία», είπε Γερμανός υπουργός.

«Η άφιξη αξιωματούχων από την Γερμανία, την Γαλλία και την ΕΕ στην Άγκυρα είναι μία ένδειξη ότι σημαντικά θέματα, όπως το μεταναστευτικό και η ασφάλεια μπορούν να λυθούν από κοινού. Μία χώρα μόνη της δεν μπορεί», συμπλήρωσε ο Χορστ Ζεεχόφερ.

Στην ευρωπαϊκή αποστολή συμμετείχε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, ακύρωσε την τελευταία στιγμή την συμμετοχή του λόγω της επίθεσης που σημειώθηκε σε αστυνομικό τμήμα στο Παρίσι.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενισχύσουμε περαιτέρω την αποτροπή των παράνομων αναχωρήσεων από την Τουρκία. Εκτιμώ την δουλειά που έχει γίνει από την Τουρκία, την ώρα που οι πιέσεις συνεχίζονται προς την Τουρκία. Η συνεχής συνεργασία της Τουρκίας και των ελληνικών αρχών είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη σε όλες τις πτυχές της Κοινής Δήλωσης με την Τουρκία και τόνισε ότι δεδομένης της αύξησης του αριθμού των προσφύγων στην Ελλάδα, υπάρχει «επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί η πρόληψη και η ανίχνευση παράνομων εξόδων από την Τουρκία».

Από την τουρκική πλευρά, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε έθεσε το ζήτημα της πρότασης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια «ζώνη ασφαλείας» στην βόρεια Συρία, όπου θα εγκατασταθούν εκατομμύρια πρόσφυγες. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ακόμη για τον κίνδυνο νέας μαζικής φυγής προς την Τουρκία, λόγω των μαχών στην επαρχία Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, ο κ. Σοϊλού διόρθωσε ακόμη τους αριθμούς που έδωσε ο κ. Ζεεχόφερ, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή βοήθεια στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. «Δεν έχουν δοθεί 5,8 δισεκατομμύρια από τα έξι, αλλά μόνο 2,3», υποστήριξε και τόνισε ότι η Τουρκία «εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της». Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί», συμπλήρωσε.

«Η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όχι μόνο στο όνομα της ανθρωπότητας αλλά και ως προς την συμφωνία που υπεγράφη με την ΕΕ. Αναφορικά με αυτές τις αρχές, αναμένουμε η ΕΕ να τηρήσει την ίδια στάση», δήλωσε ο Σουλεϊμάν Σόϊλου.