Μπλερ: Αναλαμβάνω όλη την ευθύνη για τον πόλεμο στο Ιράκ - Free Sunday
Μπλερ: Αναλαμβάνω όλη την ευθύνη για τον πόλεμο στο Ιράκ

Μπλερ: Αναλαμβάνω όλη την ευθύνη για τον πόλεμο στο Ιράκ

«Η απόφαση να πάμε σε πόλεμο με το Ιράκ και να απομακρύνουμε τον Σαντάμ Χουσείν από την εξουσία συμμετέχοντας σε μια συμμαχία 40 κρατών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ήταν η πιο δύσκολη απόφαση που πήρα στα δέκα χρόνια της πρωθυπουργίας μου.

»Γι’ αυτή την απόφαση σήμερα αποδέχομαι την πλήρη ευθύνη χωρίς εξαίρεση και χωρίς δικαιολογία» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Σίλκοτ για τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στον πόλεμο στο Ιράκ.

«Η αξιολόγηση που έγινε εκείνη την εποχή βάσει των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών, η οποία οδήγησε στον πόλεμο, αποδείχθηκε εσφαλμένη. Η επόμενη ημέρα αποδείχθηκε πιο εχθρική, με μεγαλύτερη διάρκεια και περισσότερο αιματηρή απ’ όσο φανταζόμασταν» επισήμανε ο Μπλέρ.

Ο Τόνι Μπλερ απέρριψε πάντως το επιχείρημα ότι η τρομοκρατία που συνταράσσει την υφήλιο σήμερα έχει τις ρίζες της στην επέμβαση στο Ιράκ. Ο ίδιος τόνισε ότι πιστεύει πως ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς τον δικτάτορα του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος εκδιώχθηκε από τις δυνάμεις που εισέβαλαν στην χώρα. 

chilcot

Ο Λόρδος Τζον Σίλκοτ, επικεφαλής της επιτροπής που διεξήγαγε την έρευνα, δήλωσε ότι δεν υπήρχε άμεση απειλή από τον Σαντάμ Χουσεΐν το 2013 και το χάος που ακολούθησε στο Ιράκ και την ευρύτερη Μέση Ανατολή θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί.

«Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε να συμμετάσχει στην εισβολή στο Ιράκ πριν εξαντληθούν οι ειρηνικές λύσεις για τον αφοπλισμό. Η στρατιωτική λύση δεν ήταν αναπόφευκτη τότε» υπογράμμισε ο λόρδος Σίλκοτ. 

H έκθεση Σίλκοτ αποτελεί κόλαφο για τον τότε πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ο οποίος σύμφωνα με την έκθεση διαβεβαίωνε τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους «Θα είμαι μαζί σου ό,τι κι αν γίνει  (I will be with you, whatever)»