Εcofin: Kυρώσεις σε Ισπανία - Πορτογαλία - Free Sunday
Εcofin: Kυρώσεις σε Ισπανία - Πορτογαλία

Εcofin: Kυρώσεις σε Ισπανία - Πορτογαλία

Το Ecofin διαπίστωσε ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έχουν συμμορφωθεί στις δημοσιονομικές υποδείξεις της Κομισιόν, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο στόχος μείωσης των ελλειμμάτων κάτω του 3% του ΑΕΠ, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. 

Η απόφαση του συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών, επισύρει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος των δύο χωρών.

Η  Κομισιόν, έχει 20 ημέρες προθεσμία για να προτείνει στο Ecofin, την επιβολή συγκεκριμένων προστίμων, τα οποία θα ανέρχονται έως το 0,2% του ΑΕΠ. 

Ωστόσο οι δυο χώρες έχουν 10 ημέρες για να ασκήσουν το έφεση κατά της απόφασης. 

Στην Ισπανία το ονομαστικό έλλειμμα κυμάνθηκε το 2015 σε 5,1% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος ήταν να μειωθεί στο 4,2%. Το διαρθρωτικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 0,6 ποσοστιαία μονάδα στη διάρκεια της τριετίας 2013-2015, ενώ στόχος ήταν η μείωση του κατά 2,7 μονάδες του ΑΕΠ. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι αποκλίσεις είναι μεγάλες και στις δύο περιπτώσεις.

Στην Πορτογαλία το ονομαστικό έλλειμμα ανήλθε το 2015 σε 4,4%, ενώ ο στόχος ήταν να μειωθεί κάτω του 3% του ΑΕΠ. Η μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος μέσα στην τριετία 2013-2015 ήταν της τάξης του 1,1% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος ήταν 2,5% του ΑΕΠ.

Πάντως, διάχυτη ήταν χθες η προσπάθεια τόσο των αξιωματούχων της Ευρωζώνης όσο και υπουργών να πέσουν οι τόνοι και να επιχειρηθεί μέσα στις επόμενες μέρες ένας συμβιβασμός μεταξύ της Επιτροπής και των δύο κυβερνήσεων.

«Δεν είμαστε εδώ για να επιβάλουμε ποινές, ούτε θέλουμε να επιφέρουμε πλήγμα στις οικονομίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και στην απασχόληση» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι ο ρόλος της Κομισιόν είναι να κάνει αντικειμενικά τη δουλειά της, επιδεικνύοντας την ευελιξία και την «εξυπνάδα» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.