Πραξικόπημα στην Τουρκία (video) - Free Sunday
Πραξικόπημα στην Τουρκία (video)

Πραξικόπημα στην Τουρκία (video)

Ο Τουρκικός στρατός κήρυξε στρατιωτικό νόμο και απέκλεισε τις δυο γέφυρες του Βοσπόρου ενώ τανκς βρίσκονται στους κεντρικούς δρόμους και στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορία που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο αρχηγός του πραξικοπήματος παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε διάγγελμά -μέσω τηλεφώνου- δήλωσε πως «το έθνος πρέπει να βγει στις πλατείες και να συγκεντρωθεί για να αντιδράσει σε αυτή την απόπειρα εξέγερσης. Θα το ξεπεράσουμε αυτό, και οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν υψηλότατο τίμημα». 

Μετά το κάλεσμα του Ερντογάν Τούρκοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και κατευθύνονται στις γέφυρες του Βοσπόρου.

255285

Οι τελευταίες εξελίξεις στο πραξικόπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία μέσω twitter: 





Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στη Άγκυρα, κοντά στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, (μάλλον στο αρχηγείο της αστυνομίας) σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Turk. 

Πληροφορίες από την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη αναφέρουν ότι σημειώνονται οδομαχίες στις πόλεις.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως «δεν θα βλάψει τίποτα την Τουρκική Δημοκρατία. Είναι μια προσπάθεια από ένα μέρος του στρατού και όχι πραξικόπημα». 

Την ίδια στιγμή, μαχητικά αεροπλάνα πετούν σε χαμηλό ύψος πάνω από την Άγκυρα ενώ αναφορές κάνουν λόγο για πυροβολισμούς. 

Ο Τουρκικός στρατός, σε ανακοίνωση του αναφέρει πως ανέλαβε την εξουσία της χώρας για να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες και να διασφαλίσει πως το δίκαιο και η τάξη επικρατεί στη χώρα και επισημαίνει ότι όλες οι διεθνείς συμφωνίες και υποχρεώσεις και καλές σχέσεις της Τουρκίας με τα άλλα κράτη θα διατηρηθούν, όπως μεταδίδει το Reuters. 

To CNN Turk μεταδίδει ότι κρατείται όμηρος στην Άγκυρα ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας. 

Χαώδης παραμένει η κατάσταση στην Τουρκία, με τις πληροφορίες σχετικά με το ποιος κατέχει την εξουσία να παραμένουν συγκεχυμένες.

2255

Σε πλήρη ετοιμότητα διά παν ενδεχόμενο βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση μπροστά στις δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία. 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενημερώθηκε σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, από τον διοικητή της ΕΥΠ στις 22.30.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον διοικητή της ΕΥΠ να ενημερώσει και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Κυβερνητικέ πηγές τονίζουν πως η Ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και ψυχραιμία. 

Πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρουν πως από νωρίς είχε εντοπιστεί αυξημένη κινητικότητα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

CnbwUwWWIAAp34K

Διεθνή ανησυχία προκαλεί η αποσταθεροποίηση στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως θα πρέπει να αποφευχθεί το αιματοκύλισμα στην Τουρκία. 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και πολιτική συνέχεια στην Τουρκία.