Χάος στην Τουρκία - Αντικρουόμενες δηλώσεις - Free Sunday
Χάος στην Τουρκία - Αντικρουόμενες δηλώσεις

Χάος στην Τουρκία - Αντικρουόμενες δηλώσεις

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι η κυβέρνηση διατηρεί την εξουσία. Επίσης, ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Εμέρ Τσελίκ κάλεσε τους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων να παρακούσουν τις διαταγές των ανωτέρων τους που αποπειρώνται πραξικόπημα.

Αποστάσεις από το πραξικόπημα πήρε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που δήλωσε: «Αυτή η χώρα έχει υποφέρει τόσο πολύ από τα πραξικοπήματα. Δεν θέλουμε να ξαναβιώσει τις ίδιες δυσκολίες. Διατηρούμε με πλήρη τρόπο την πίστη μας στη δημοκρατία. Ο καθένας ξέρει πολύ καλά ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα στηρίζεται στην ελεύθερη βούληση των πολιτών , που είναι απαραίτητη για την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία».

Ο πρωθυπουργός Μπεναλί Γκιλντιρίμ ανέφερε ότι σύντομα η ηρεμία θα επιστρέψει, αποκαλώντας τους πραξικοπηματίες ως «προδότες» και δείχνοντας ως αρχηγό του πραξικοπήματος πρώην συνταγματάρχη.

Σημειώνεται ότι στο πλευρό της κυβέρνησης τάσσονται και οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά όχι οι άλλοι στρατιωτικοί.

Ούτως ή άλλως, το αεροδρόμιο Ατατούρκ έχει καταληφθεί κι όλες οι πτήσεις έχουν ακυρωθεί. Τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν από την Κωνσταντινούπολη αλλά όχι από την Άγκυρα. Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα του γενικού επιτελείου δεν είναι δυνατή. Επίσης δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα.

Κατά τα φαινόμενα, οι πραξικοπηματίες έχουν καταλάβει κάποια νευραλγικής σημασίας σημεία σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη και επιδιώκουν να επιβάλλουν άδειασμα των δρόμων.