Hurriyet: Η Τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) γνώριζε για το πραξικόπημα - Free Sunday
Hurriyet: Η Τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) γνώριζε για το πραξικόπημα

Hurriyet: Η Τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) γνώριζε για το πραξικόπημα

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδαςHurriyet οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT) είχαν λάβει πληροφορίες για επικείμενη συνωμοσία και πραξικόπημα στις 4 το απόγευμα της 15ης Ιουλίου. 

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Παρασκευής, στις 5.30 μ.μ., ο υποδιοικητής της MIT, Χακάν Φιντάν, ενημέρωσε τον υποδιοικητή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Γιασάρ Γκιουλέρ, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χολουσί Ακάρ και τον διοικητή της τουρκικής αεροπορίας, Αμπιντίν Ουνάλ.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, στις 6.30 μ.μ., μετά την εμπιστευτική συνάντηση και ενημέρωση των επιτελικών στελεχών, ο Ακάρ δίνει εντολή να κλείσει ο εναέριος χώρος για όλες τις πτήσεις, ενώ απαγορεύτηκαν οι στρατιωτικές πτήσεις καθώς και κινήσεις στρατευμάτων και τανκς ενώ δόθηκε ανάλογη εντολή και στον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων, Σαλίχ Ζεκί Τσολάκ.

Η διαρροή των πληροφοριών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανάγκασε τους πραξικοπηματίες να επισπεύσουν το πραξικόπημα και να αλλάξουν το αρχικό τους σχέδιο που ήταν να ξεκινήσει στις 3 τα ξημερώματα.