Όμηρο στις ΗΠΑ θέλει τον Γκιουλέν ο Ερντογάν - Free Sunday
Όμηρο στις ΗΠΑ θέλει τον Γκιουλέν ο Ερντογάν

Όμηρο στις ΗΠΑ θέλει τον Γκιουλέν ο Ερντογάν

Nα διεξαγάγει τις έρευνες για τους υπεύθυνους του πραξικοπήματος με τρόπους που ενδυναμώνουν την δημόσια εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς και στο κράτος δικαίου", κάλεσε την κυβέρνηση της Τουρκίας, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια  τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο κ.Μπάιντεν,  "εξέφρασε την ανυποχώρητη υποστήριξή του για την τουρκική δημοκρατία και εξήρε την δέσμευση του τουρκικού λαού στους δημοκρατικούς θεσμούς", αλλά προειδοποίησε την Άγκυρα  να σεβαστεί το κράτος δικαίου στην άσκηση διώξεων κατά των πραξικοπηματιών.

Να διασφαλίσει ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν, που η κυβέρνηση της Τουρκίας θεωρεί ηθικό αυτουργό της απόπειρας πραξικοπήματος, δεν θα φύγει σε άλλη χώρα, όσο Ουάσιγκτον και Άγκυρα συζητούν για την έκδοση του, ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Tούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου, ο οποίος επανέφερε και το ζήτημα της έκδοσης των 8 πραξικοπηματιών οι οποίοι έχουν ζητήσει άσυλο και χθες καταδικάστηκαν σε δίμηνη φυλάκιση με αναστολή για παράνομη είσοδο στην χώρα.

Τις εξελίξεις στην Τουρκία εξετάζουν σήμερα στην Αθήνα, Ελλάδα και Κύπρός και Αθήνα σε επίπεδο Υπουργών εξωτερικών με τον Κύπριο υπουργό Γ.Κασουλίδη να έρχεται στην ελληνική πρωτεύουσα. O κ.Κασουλίδης συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ.Μητσοτάκη.

Από χθες η Άγκυρα ήρε προσωρινά την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.