ΕΕ: Εκτακτη χρηματοδότηση 1,4 δισ. στην Τουρκία για το προσφυγικό - Free Sunday
ΕΕ: Εκτακτη χρηματοδότηση 1,4 δισ. στην Τουρκία για το προσφυγικό

ΕΕ: Εκτακτη χρηματοδότηση 1,4 δισ. στην Τουρκία για το προσφυγικό

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, με τη σημερινή έγκριση της χρηματοδότησης, η ΕΕ έχει κινητοποιήσει συνολικά 2,15 δισ. από τα 3 δισ. στα οποία έχει δεσμευτεί για τη στήριξη των προσφύγων. «Η Επιτροπή υλοποιεί τις δεσμεύσεις, τις οποίες έχει λάβει στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης με την Τουρκία της 18ης Μαρτίου 2016» ανέφερε η κ. Αντρέεβα, ενώ πρόσθεσε πως επιπλέον 79 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, αυτό το έκτακτο μέτρο προβλέπει τρία σκέλη χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των προσφύγων στην Τουρκία.

Το πρώτο σκέλος προβλέπει την άμεση παροχή επιχορηγήσεων στα τουρκικά υπουργεία Παιδείας και Υγείας για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών εκπαίδευσης και υγείας και της πρόσβασης σε αυτές για τους Σύριους πρόσφυγες και τα παιδιά τους.

Το δεύτερο σκέλος αφορά εν μέρει την παροχή χρηματοδότησης στους δήμους και τις κοινότητες υποδοχής. 

Το τρίτο, περιλαμβάνει μία χρηματοδότηση που θα επιτρέψει σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δημιουργήσουν μία λίστα έργων για μελλοντική υλοποίηση.