Τρόμος στο Λονδίνο - Free Sunday
Τρόμος στο Λονδίνο

Τρόμος στο Λονδίνο

Μία γυναίκα σκοτώθηκε και πέντε άλλα άτομα τραυματίστηκαν από επίθεση με μαχαίρι στην πλατεία Ράσελ, στο κέντρο του Λονδίνου. Ο 19χρονος δράστης συνελήφθη, στον τόπο του εγκλήματος.

Σύμφωνα με την βρετανική αστυνομία η κατάσταση της ψυχικής υγείας του δράστη, ήταν σημαντικός παράγοντας στην επίθεση. Οι αστυνομικές αρχές στη βρετανική πρωτεύουσα δεν αποκλείουν ωστόσο και την τρομοκρατία ως πιθανό κίνητρο.

«Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση της ψυχικής υγείας του δράστη είναι σημαντικός παράγοντας στην υπόθεση αυτή και πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος. Φυσικά, στο στάδιο αυτό όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ενώ το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας ως κινήτρου, πρέπει επίσης να ερευνηθεί»  δήλωσε ο Μαρκ Ρόλεϊ, αξιωματούχος της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου.

Η πλατεία Ράσελ βρίσκεται στην τουριστική περιοχή κοντά στο Βρετανικό Μουσείο. Λίγο πριν της 22:30 ένας 19χρονος άνδρας εμφανίστηκε στο σημείο κραδαίνοντας ένα μαχαίρι. Πριν προλάβει ο κόσμος να αντιληφθεί τι συμβαίνει, ο δράστης μαχαίρωσε μια 60χρονη γυναίκα ενώ τραυμάτισε με το μαχαίρι του 2 ακόμα γυναίκες και 3 άντρες.

Η άτυχη 60χρονη δέχτηκε άμεσα τις πρώτες βοήθειες, αλλά δεν τα κατάφερε και εξέπνευσε στο σημείο της επίθεσης. Τα άλλα 5 θύματα που φέρουν πολλαπλά τραύματα, νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Στο σημείο βρέθηκαν άμεσα πάνοπλοι αστυνομικοί των βρετανικών δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίοι 6 λεπτά μόλις μετά την επίθεση, κατάφεραν να συλλάβουν τον 19χρονο ακινητοποιώντας τον με taser.

«Άκουσα μια κραυγή και όταν έφτασα στην πλατεία είδα ένα κορίτσι να βρίσκεται στο έδαφος με αίμα να τρέχει από την πλάτη της» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Άλλοι μάρτυρες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο δράστης να είχε και συνεργούς καθώς υποστηρίζουν ότι λίγο μετά την επίθεση είδαν ένα ή δύο άτομα να αποχωρούν από το σημείο «βιαστικά».

Η επίθεση έγινε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των βρετανικών αρχών ότι στους δρόμους του Λονδίνου θα περιπολούν επιπλέον 600 ένοπλοι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Σκότλαντ Γιάρντ (φωτο), σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

«Θα ήταν ανόητο αν αγνοούσαμε τις επιθέσεις που έχουν γίνει. Η αύξηση του αριθμού των ενόπλων θα βοηθήσει στο να μπορέσουμε να αποτρέψουμε μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση», είχε δηλώσει χθες ο επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Το επίπεδο συναγερμού στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει υψηλό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί στη χώρα κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα. Το Ισλαμικό Κράτος έχει απειλήσει άλλωστε ανοιχτά τη χώρα.