Αυστριακό «μπλόκο» στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας - Free Sunday
Αυστριακό «μπλόκο» στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας

Αυστριακό «μπλόκο» στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κερν απέρριψε ως «διπλωματικές φαντασίες» το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας πως η Άγκυρα «απέχει πολύ» από το δημοκρατικό κεκτημένο.

Η Βιέννη -που έχει καλέσει σε αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία για τη συμφωνία στο προσφυγικό- υποστηρίζει πως η σχέση ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να διαμορφωθεί σε άλλη βάση από την ενταξιακή διαδικασία, σημειώνοντας πως η χώρα παραμένει σημαντικός εταίρος της Ευρώπης.

Σε συνέντευξή του στο Αυστριακό ORF που μεταδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης, ο καγκελάριος Κερν (Σοσιαλδημοκράτης) ανέφερε πως «αυτήν την στιγμή, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι κενές, δεν καταγράφεται πρακτικά καμία ουσιαστική πρόοδος».

Το ενδεχόμενο τουρκικής ένταξης «κινείται για τα επόμενα χρόνια, αν όχι για τις επόμενες δεκαετίες, στη σφαίρα του αδύνατου» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κερν ζήτησε να μπει στην ατζέντα της επόμενης Συνόδου Κορυφής το Σεπτέμβριο το ζήτημα διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Γνωρίζουμε ότι τα δημοκρατικά κεκτημένα στην Τουρκία απέχουν πολύ από το να αιτιολογούν ένταξη» είπε, προσθέτοντας πως το ίδιο συμβαίνει και με την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.

Η ΕΕ, είπε, πρέπει να διαμορφώσει τη σχέση της με την Τουρκία σε άλλη βάση από εκείνη της ένταξης: «Χρειάζεται ένα εναλλακτικό πλαίσιο» είπε, τονίζοντας πως η Άγκυρα «παραμένει σημαντικός εταίρος σε ζητήματα πολιτικής ασφάλειας, όπως στην καταπολέμηση της τζιχαντιστικής ISIS».

Οι πολιτικοί της ΕΕ, υποστήριξε, «δεν χρειάζεται να φοβούνται την οργή της Τουρκία, δεν είμαστε επαίτες απέναντι στην Άγκυρα», σημειώνοντας πως στο οικονομικό πεδίο «το πάνω χέρι χέρι το έχει η ΕΕ».