Ζώνη ασφαλείας μέχρι τον ποταμό Ευφράτη θέλει να επιβάλλει η Άγκυρα - Free Sunday
Ζώνη ασφαλείας μέχρι τον ποταμό Ευφράτη θέλει να επιβάλλει η Άγκυρα

Ζώνη ασφαλείας μέχρι τον ποταμό Ευφράτη θέλει να επιβάλλει η Άγκυρα

Τον ποταμό Ευφράτη θέτει η Αγκυρα ως φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Τουρκια και στους Κούρδους της Συρίας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης για την απομάκρυνση των στρατιωτων του Ισλαμικού Κράτους από την πόλη Τζαραμπλούς στη βόρεια Συρία.  

"Διαφορετικά η Τουρκία θα "κάνει ό,τι είναι απαραίτητο", προειδοποίησε ο Τσαβούσογλου, καθιστώντας σαφές ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στους Κούρδους της Συρίας να καταλάβουν, μετά την εκδίωξη του ΙΚ την στρατηγικής σημασίας πόλη και να την κάνουν έδρα τους.

σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Άσσαντ χαρακτήρισε την επέμβαση "κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας" και φέρεται να έχει ζητήσει παρέμβαση του ΟΗΕ για να σταματήσει.

Το YPG, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού, ως είναι γνωστή η ένοπλη δυναμη των Κούρδων της Συρίας, χαρακτήρισε την τουρκική επιχείρηση "κατάφωρη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας" σε συμφωνία με το Ιράν και την Συρία κάλεσε τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, τον αντικυβερνητικό συνασπισμό στο οποίο μετέχουν και ο οποίος υποστηρίζεται απο τις ΗΠΑ, να απαντήσει στο τελεσίγραφο της Τουρκίας για απόσυρση του YPG ανατολικά του Ευφράτη.
Η τουρκική ή επιχείριση κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Βόρεια Συρία ξεκίνησε με άρματα μάχης να εισβάλλουν σε συριακό έδαφος και να καταλαμβάνουν χωριό σε βάθος τριών χιλιομέτρων, με στόχο την εκδίωξη των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους και την πρόληψη της κατάληψης της πόλης από τους Κούρδους, οι οποίοι έχουν ως επιδίωξη να την κάνουν περιφερειακή τους έδρα.

"Αρχίσαμε μια στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία στις 04.00 σήμερα το πρωί με στόχο να εξαλείψουμε τις απειλές που θέτει το ΙΚ και οι Κούρδοι της Συρίας και να θέσουμε τέλος στα προβλήματα στα σύνορα από τις επιθέσεις από περιοχές της Συρίας", δήλωσε ο Ερντογάν.

Στέλεχος της αμερικανικής αντιπροσωπείας που συνοδεύει τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, που έφτασε πριν λίγο στην Άγκυρα, είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της πτήσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν αεροπορική κάλυψη στην επιχείρηση καθώς, όπως είπε, η Ουάσινγκτον "συγχρονίζεται" με τον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ".

Νωρίτερα, τουρκικές στρατιωτικές πηγές δήλωσαν πως δύο τουρκικά αεριωθούμενα F-16 βρίσκονταν στον αέρα πάνω από μια περιοχή στη μεθόριο περιμένοντας να πλήξουν συγκεκριμένους στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ο αντιπρόεδρος  Μπάιντεν αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, στη συνέχεια με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με κύριο θέμα των συνομιλιών τους την κρίση στη Συρία.

Της επιχείρισης στη Τζαραμπλούς προηγήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, αστυνομική επιχείριση για τη σύλληψη υπόπτων που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος για  τρομοκρατική δράση.