Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Βόρεια Καρολίνα-Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Σάρλοτ - Free Sunday
Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Βόρεια Καρολίνα-Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Σάρλοτ

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Βόρεια Καρολίνα-Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Σάρλοτ

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε από τα μεσάνυχτα σήμερα μέχρι τις 06:00 το πρωί, μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν κατά τις δύο προηγούμενες νύχτες. Οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν στο Twitter, ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα εφαρμόζεται μέχρι την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί ή την ανάκληση εφαρμογής του μέτρου. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνήτης της πολιτείας έχει κηρύξει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ δυνάμεις της εθνοφυλακής και της πολιτειακής αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί, προκειμένου να διασφαλίσουν την τήρηση της τάξης, στο πλευρό της τοπικής αστυνομίας. 

Ο τοπικός αρχηγός της αστυνομίας είχε αρχικά δηλώσει ότι ένας άνθρωπος που πυροβολήθηκε στη διάρκεια των επεισοδίων είχε πεθάνει. Αργότερα, αξιωματούχοι της πόλης σε ανάρτησή τους, στο Twitter ανέφεραν ότι ο διαδηλωτής νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και η ζωή του, υποστηρίζεται μηχανικά. 

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν βιτρίνες και πέταξαν αντικείμενα κατά των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες έκαναν χρήση διακρυγόνων, σύμφωνα με δημοσιογράφους. 

Ο λόγος της οργής των διαδηλωτών είναι ο θάνατος του Κιθ Λαμόντ Σκοτ, μαύρου 43 ετών. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Σκοτ τραυματίσθηκε θανάσιμα από σφαίρα όταν αρνήθηκε να αφήσει το περίστοφό του. Άτομα του περιβάλλοντός του δηλώνουν αντίθετα ότι δεν κρατούσε παρά ένα βιβλίο. 

Στον τόπο του φονικού συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων, μέλη οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάτοικοι. Το όπλο είναι «ψέμα», δήλωσε στο AFP γειτόνισσα του Σκοτ. 

«Αφαίρεσαν το βιβλίο και το αντικατέστησαν με ένα περίστροφο. Ο άνδρας αυτός καθόταν εδώ κάθε μέρα περιμένοντας το σχολικό λεωφορείο του γιου του», είπε. 

Ο θάνατος του Κιθ Λαμόντ Σκοτ, ο τελευταίος μίας σειράς ανάλογων περιστατικών στις ΗΠΑ, προκάλεσε μία πρώτη διαμαρτυρία των κατοίκων από το βράδυ της Τρίτης. Όμως, την αρχικά ειρηνική διαμαρτυρία ακολούθησαν βίαια επεισόδια κατά τα οποία 16 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, καθώς και άγνωστος αριθμός διαδηλωτών.