Ο Ερντογάν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης - Free Sunday
 Ο Ερντογάν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης

Ο Ερντογάν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης

Σύμφωνα με δημοσίευμά της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Άγκυρα δήλωσε πως «η 15η Ιουλίου είναι ο δεύτερος πόλεμος για την Ανεξαρτησία του τουρκικού έθνους. Ας το γνωρίζουμε ως τέτοιο. Μας απείλησαν με τις Σέβρες το 1920 και μας έπεισαν να δεχθούμε την Λωζάνη το 1923. Ορισμένοι προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν παρουσιάζοντας τη Συνθήκη της Λωζάνης ως νίκη. Στη Λωζάνη δώσαμε τα νησιά, που μία έτσι να φωνάξεις, ακούγεσαι απέναντι. Είναι αυτό νίκη. Ήταν δικά μας εκεί! Εκεί ακόμη υπάρχουν τζαμιά μας. Ακόμη υπάρχουν τόποι λατρείας μας».

«Ακόμα δίνουμε μάχη για το ποια θα είναι η υφαλοκρηπίδα, και ποια θα είναι τα σύνορά μας σε αέρα και γη. Ο λόγος για αυτό είναι εκείνοι που κάθισαν στο τραπέζι για αυτή την Συνθήκη.. Αλλά εμείς ακόμη συζητάμε την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και ποιος πρέπει να είναι ο εναέριος χώρος, ποια τα χωρικά ύδατα. Αυτά συζητάμε. Και ακόμη γι’ αυτά τσακωνόμαστε. Γιατί; Η αιτία είναι εκείνοι που έκατσαν τότε σε εκείνο το τραπέζι δεν μας έδωσαν αυτό που δικαιούμασταν. Κι επειδή δεν το έκαναν, εμείς αντιμετωπίζουμε τώρα αυτά τα προβλήματα. Έτσι και τώρα. Αν το πραξικόπημα είχε πετύχει θα μας έδιναν μία συνθήκη ανάλογη των Σεβρών», δήλωσε ο Ερντογάν. 

Σε απάντηση των δηλώσεων Ερντογάν, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισημαίνουν ότι  «ολοι οφείλουν να σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάνης».

«Η Συνθήκη της Λωζάνης και όλο το διεθνές δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.