Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Ιμάμης στην Αγία Σοφία - Free Sunday
Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Ιμάμης στην Αγία Σοφία

Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Ιμάμης στην Αγία Σοφία

Μετά τις νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αμφισβητούν εκ νέου τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις υπερπτήσεις τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά, τώρα, σύμφωνα με τουρκιά ΜΜΕ, αποφασίστηκε να οριστεί  μόνιμος ιμάμης στην Αγία Σοφία.

Από το 1935 όταν ο Κεμάλ μετέτρεψε το ναό σε μουσείου, υπήρχε θέση ιμάμη στο οργανόγραμμα της Αγιάς Σοφιάς, ωστόσο επίσημα αυτή η θέση παρέμενε κενή. Σύμφωνα με την απόφαση της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσων της Τουρκίας, ο ιμάμης θα είναι υπεύθυνος για όλες τις προσευχές της ημέρας.

Όπως επισημαίνουν τουρκικά ΜΜΕ «τώρα από τους τέσσερις μιναρέδες της Αγίας Σοφίας θα ακούγεται η φωνή του ιμάμη πέντε φορές την ημέρα ενώ μέχρι τώρα αυτό γινόταν δύο φορές την ημέρα».

Οι μουσουλμάνοι μέχρι τώρα προσεύχονταν και θα προσεύχονται στον χώρο που βρίσκεται έξω από τον ναό, σε κτίριο που έχει χτίσει ο Μουράτ ο Α’.Μέσα στον χώρο του μουσείου, δεν επιτρέπεται καμία προσευχή.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο είχε αναγνωστεί το Κοράνι για για πρώτη φορά μέσα από το εσωτερικό της Αγιά Σοφιάς και είχε προβληθεί μάλιστα και από την τουρκική τηλεόραση λόγω του εορτασμού του Ραμαζανίου.