Συνεργάτες του Τραμπ παραδέχονται: «Έχουμε μείνει πίσω» - Free Sunday
Συνεργάτες του Τραμπ παραδέχονται: «Έχουμε μείνει πίσω»

Συνεργάτες του Τραμπ παραδέχονται: «Έχουμε μείνει πίσω»

Ανώτατη σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε χθες ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ υστερεί κατά πολύ σε ποσοστά από την αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον, την ώρα που η υποψήφια των Δημοκρατικών συνεχίζει να προωθεί σε ομιλίες της σε βασικές πολιτείες-κλειδιά τη στρατηγική της πρόωρης ψήφου.

«Έχουμε μείνει πίσω» δήλωσε διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Κελιέν Κόνγουεϊ, στην εκπομπή του καναλιού NBC "Meet the Press". Η Κόνγουεϊ αναγνώρισε ότι η Κλίντον έχει «τρομερά πλεονεκτήματα», τα οποία περιλαμβάνουν τη μεγάλη χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα, που της επιτρέπει να ξοδέψει εκατομμύρια για τηλεοπτικές διαφημίσεις δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές στις 8 Νοεμβρίου. Πρόσθεσε όμως ότι η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ στόχευε στους αναποφάσιστους που δεν είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν την Κλίντον.

Καθώς η ψαλίδα μεταξύ των δύο υποψηφίων ανοίγει, ο Τραμπ επαναλαμβάνει όλο και συχνότερα ότι οι εκλογές είναι «στημένες» εναντίον του. Στην τελευταία του τηλεοπτική αναμέτρηση με την Κλίντον την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ έθεσε υπό αμφισβήτηση τον ακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής δημοκρατίας, όταν αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ράλεϊ, στη Βόρεια Καρολίνα, η Κλίντον κατέκρινε την συνεχιζόμενη άρνηση του Τραμπ να δεσμευτεί ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, και ενθάρρυνε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν πριν την επίσημη ημέρα εκλογών, όπως δικαιούνται Αμερικανοί πολίτες εντός και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Αρνήθηκε να πει ότι θα σεβαστεί τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών και αυτό θέτει τη δημοκρατία σε κίνδυνο. Η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας είναι ένα από τα πράγματα που χαρακτηρίζει την Αμερική», τόνισε η Κλίντον μιλώντας σε περίπου 3.500 υποστηρικτές της.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στην Κλίντον, ενώ μια έρευνα της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters (State of the Nation project) δείχνει ότι η Κλίντον έχει 95% πιθανότητα να κερδίσει τους 270 εκλέκτορες που χρειάζεται για να εξασφαλίσει την προεδρία.

Καθώς ο Τραμπ δίνει μάχη να κερδίσει με το μέρος του τους αναποφάσιστους, οι προσπάθειες των συμβούλων του να υποβαθμίσουν τις δηλώσεις του για την ακεραιότητα των εκλογών υποδεικνύουν ότι ο υποψήφιος θα υποστεί σημαντική πίεση να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, στην περίπτωση που τις χάσει.

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ρέινς Πρίμπους είπε ότι με το να ζητούν από τον Τραμπ να συμφωνήσει ότι θα ομολογήσει την ήττα του, τα ΜΜΕ προβάλλουν μια υπερβολική απαίτηση. Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο Τραμπ θα πολεμήσει (το αποτέλεσμα) μόνο εάν η διαφορά μεταξύ των ποσοστών των αποτελεσμάτων είναι μικρή και δεν προσπαθεί να αμφισβητήσει μια δίκαια ψηφοφορία. «Αυτό που λέει είναι ότι επιφυλάσσεται όλων των δικαιωμάτων του και εάν υπάρξει λογος επαναμέτρησης των ψήφων, επιφυλάσσομαι των δικαιωμάτων μου», είπε ο Πρίμπους στο τηλεοπτικό κανάλι CBS.

Ο γιος του Τραμπ, Έρικ, δήλωσε χθες ότι ο πατέρας του θα δεχθεί τα αποτελέσματα εάν είναι «δίκαια»: «Νομίζω ότι αυτό που λέει ο πατέρας μου είναι, 'Θέλω δίκαιες εκλογές'. Αν το αποτέλεσμα είναι δίκαιο, θα το αποδεχθεί εντελώς. Δεν υπάρχει αμφιβολία πάνω σ' αυτό» επισήμανε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι ABC.

Ο Τραμπ είχε προγραμματίσει να κάνει προεκλογική συγκέντρωση στη Νέιπλς της Φλόριντας την Κυριακή το βράδυ και σκοπεύει να περιοδεύσει στην πολιτεία τις επόμενες τρεις μέρες. Χθες ο Τραμπ για πρώτη φορά δέχτηκε την υποστήριξη μια μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα, τη Las Vegas Review-Journal. Η εφημερίδα αποτελεί ιδιοκτησία του Ρεπουμπλικανού Σέλντον Έιντελσον, που ενώ έχει δώσει μεγάλα ποσά στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (150 εκατομμύρια δολάρια για τον Μιτ Ρόμνι το 2012), έδειξε διστακτικότητα στο να χρηματοδοτήσει τον Τραμπ.