Η αβεβαιότητα μετά τη νίκη Τραμπ φόβισε ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές κι έριξε το δολάριο - Free Sunday
Η αβεβαιότητα μετά τη νίκη Τραμπ φόβισε ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές κι έριξε το δολάριο

Η αβεβαιότητα μετά τη νίκη Τραμπ φόβισε ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές κι έριξε το δολάριο

Πτώση άνω του 5% σημειώνει ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο μετά από τη διαφαινόμενη νίκη του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Το γεν και το ευρώ έκαναν κούρσα σήμερα το μεσημέρι στο Τόκιο, καθώς η έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών είναι αβέβαιη και οι χρηματομεσίτες φοβούνται νίκη του  Ντόναλντ Τραμπ.

Το ευρώ βρίσκεται στα 114,671 γεν, στο 0,8941 με τη στερλίνα και στο 1,0807 με το ελβετικό φράγκο.

Το δολάριο είχε πέσει στα 101,46 γεν όταν αναφέρθηκε το ενδεχόμενο να κερδίσει ο Τραμπ την Πολιτεία κλειδί της Φλόριντα, έναντι 105,47 γεν μερικά λεπτά νωρίτερα ενώ το ευρώ ανέβηκε στο 1,1222 δολάριο, από 1,0989 προηγουμένως.

Στην Ευρώπη 

Στην ευρωπαϊκή αγορά συναλλάγματος το ευρώ σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,88% έναντι του δολαρίου  και διαμορφώνεται στα 1,115 δολάρια.

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σημαντικά σε ποσοστό 1,60% και έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 103,458 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0 20% και διαμορφώνεται στα 1,2396 δολάρια.

Πτώση σημείωσαν κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης οι ευρωπαϊκές μετοχές.

Ο δείκτης STOXX Europe 600 σημείωνε πριν από λίγο πτώση κατά 1,1%, περιορίζοντας, ωστόσο, τις απώλειες που κατέγραψε στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης. 

Άνοδο κατέγραφαν τα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια», που συνήθως υπεραποδίδουν σε περιόδους αβεβαιότητας. Οι ελβετικές μετοχές σημείωσαν άνοδο κατά 0,7%, ενώ οι μετοχές των εταιριών υγείας, που θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με ένα σκληρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο σε περίπτωση νίκης της Χίλαρι Κλίντον, σημείωσαν άνοδο κατά 2,6%.

Οι εταιρίες εξόρυξης χρυσού αναμένεται να καταγράψουν καλές επιδόσεις, σήμερα καθώς η τιμή του χρυσού καταγράφει την καλύτερη ημέρα του από το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit.

Το πετρέλαιο 

 Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent μειώθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 2%, με την τιμή του βαρελιού να καταγράφεται στα 45 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου, μειώθηκαν κατά 2,8% στα 43,70 δολάρια το βαρέλι.

Το μεξικανικό πέσο σημείωσε πτώση άνω του 13%.