Απίστευτο: Ζητούν από τους εκλέκτορες να ψηφίσουν Κλίντον! - Free Sunday
Απίστευτο: Ζητούν από τους εκλέκτορες να ψηφίσουν Κλίντον!

Απίστευτο: Ζητούν από τους εκλέκτορες να ψηφίσουν Κλίντον!

Για να θυμήσουμε το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, ο πρόεδρος δεν εκλέγεται απευθείας από το λαό, αλλά από το σώμα των Εκλεκτόρων, οι οποίοι προκύπτουν από τις ψήφους σε κάθε Πολιτεία.

Τυπικά, οι εκλέκτορες αντιπροσωπεύουν και ένα από τα κόμματα και, αν εκλεγούν, υπερψηφίζουν τον υποψήφιο του κόμματος με το οποίο εξελέγησαν. Ωστόσο, στο παρελθόν έχει συμβεί εκλέκτορες να αλλάξουν την ψήφο τους.

Στο δικαίωμα αυτό τον εκλεκτόρων στηρίζεται και το αίτημα των πολιτών, που τους ζητά να αλλάξουν την ψήφο τους και να υπερψηφίσουν για πρόεδρο τη Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ είναι ακατάλληλος για τη θέση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ αυτή τη στιγμή διαθέτει 280 εκλέκτορες, έναντι 228 της Κλίντον, ωστόσο, αρκούν 11 εκλέκτορες να αλλάξουν την ψήφο τους για να μην εκλεγεί ο Τραμπ πρόεδρος.

Ωστόσο, ακόμα και αυτό να συμβεί, το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχεται πλήρως από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και επικυρώνει την απόφαση των εκλεκτόρων, μπορεί να απορρίψει τις αντίθετες ψήφους και να δεχθεί τον Τραμπ ως πρόεδρο, οπότε το αίτημα είναι μάλλον ανώφελο...