Ενίσχυση της Ρωσίας στη ΝΑ Ευρωπη με εκλογή φιλορώσων προέδρων σε Βουλγαρία και Μολδαβία - Free Sunday
Ενίσχυση της Ρωσίας στη ΝΑ Ευρωπη με εκλογή φιλορώσων προέδρων σε Βουλγαρία και Μολδαβία

Ενίσχυση της Ρωσίας στη ΝΑ Ευρωπη με εκλογή φιλορώσων προέδρων σε Βουλγαρία και Μολδαβία

Ένα νέο πολιτικό τοπίο δημιουργείται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μετά από τις δυο χθεσινές αναμετρήσεις για την εκλογή προέδρου στη Βουλγαρία και στη Μολδαβία, τις οποίες κέρδισαν υποψήφιοι με σαφή φιλορωσική πολιτική κατεύθυνση.

Στη Βουλγαρία, ο πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, που είχε τη στήριξη των σοσιαλιστών, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία παίρνοντας το 59,53% των ψήφων και νικώντας την υποψήφια του κυβερνώντος κεντροδεξιού GERB.

Στη Μολδαβία του 99,9% των ψηφοδελτίων, ο επίσης φιλορώσος πρώην υπουργός Οικονομίας, Ιγκόρ Ντόντον συγκέντρωνε 52,29% των ψήφων, ενώ η φιλοδυτική Μάια Σάντου πήρε το 47,71%.

Αμέσως μετά το αποτέλεσμα στη Βουλγαρία, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, η οποία θα συζητηθεί στη βουλή την Τετάρτη με σκοπό το διορισμό μεταβατικής κυβέρνησης, τον οποίο θα κάνει ο απερχόμενος πρόεδρος, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, καθώς ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 22 Ιανουαρίου.

Τόσο του κόμμα Gerb του Μπόικο Μπορίσοφ, όσο και οι σοσιαλιστές ανακοίνωσαν χθες ότι δεν θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση στο πλαίσιο της παρούσης βουλής και τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Μέχρις στιγμής να έχει γίνει γνωστό αν ο κ.Μπορίσοφ θα είναι ξανά υποψήφιος.

Ο κ.Ντόντον σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24, είπε πως οι ψηφοφόροι «ενώθηκαν και ψήφισαν υπέρ της φιλίας με τη Ρωσία, υπέρ της ουδετερότητας, υπέρ της ορθοδοξίας μας, υπέρ της ενότητας της χώρας» και προανήγγειλε την πρόθεση του οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν το 2017 και ότι το 2018 καθώς επείγεται να αλλάξει τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της παρούσας κυβέρνησης.

Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο ζήτησε την «εξομάλυνση» των σχέσεων με το Τσισινάου έπειτα από δύο χρόνια εντάσεων που προκλήθηκαν από την υπογραφή το 2014 μιας συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ.