Υποψήφια και πάλι για την καγκελαρία της Γερμανίας η Άνγκελα Μέρκελ - Free Sunday
Υποψήφια και πάλι για την καγκελαρία της Γερμανίας η Άνγκελα Μέρκελ

Υποψήφια και πάλι για την καγκελαρία της Γερμανίας η Άνγκελα Μέρκελ

«Δήλωσα σήμερα στην Εθνική Επιτροπή [των Χριστιανοδημοκρατών, CDU] ότι είμαι έτοιμη να θέσω ξανά υποψηφιότητα για το αξίωμα. Το σκεφτόμουν για ατελείωτο καιρό. Η απόφαση [να διεκδικήσω] για τέταρτη θητεία έπειτα από 11 χρόνια στο αξίωμα, είναι κάθε άλλο παρά απλή» ανακοίνωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας συνάντησης με υψηλόβαθμα στελέχη του CDU.

Η 62χρονη ηγέτις των Χριστιανοδημοκρατών επισήμανε ότι θέλει να εκτίσει πλήρη, τετραετή θητεία. 

«Ο στόχος μου είναι να εργαστώ για τη συνοχή της κοινωνίας» δήλωσε προειδοποιώντας ότι πρέπει να αποφευχθεί να δίνεται τροφή στο μίσος. Και υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί ώθηση στις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του σεβασμού για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλής και φύλου.

Η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε πάντως ότι οι εκλογές του 2017 θα είναι «δύσκολες». 

«Η μάχη για τις αξίες μας» καθώς και «η υπεράσπιση του τρόπου ζωής μας» θα είναι οι δύο βασικοί πυλώνες του προγράμματός της, σημείωσε.

Η Μέρκελ είναι πρόεδρος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος από το 2000 και βρίσκεται στην εξουσία εδώ και έντεκα χρόνια -από τον Νοέμβριο του 2005.

Το Reuters σημειώνει ότι πολλοί θεωρούν την γερμανίδα καγκελάριο ως «δύναμη σταθερότητας στην Ευρώπη» εν μέσω μιας αστάθειας που έχει προκαλέσει η ψήφος της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Τα ποσοστά της Μέρκελ σημειώνουν άνοδο το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, δημοσκόπηση της Bild δείχνει ότι το 55% των Γερμανών θέλει και πάλι την Μέρκελ στην καγκελαρία.